

Regional Consultation on the Draft Environmental and Social Framework (ESF) for Government Stakeholders in the Pacific Region 4-5 March 2024 | Nadi, Fiji

Provisional Agenda

DAY 1 (4 March 2024, 8:30 am - 5:40 pm)

Time	Activity	Resource Persons		
Pre-consultation Pre-consultation				
8:30 – 8:50 am (20 min)	Start of Registration Networking session			
8:50 – 9:00 am (10 min)	Group Photo			
Consultation Prope	r			
9:00 – 9:05 am (5 min)	Morning Prayer			
9:05 – 9:15 am (10 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jay Roop, Principal Environment Specialist, Office of Safeguards (OSFG), ADB		
9:15 – 9:25 am (10 min)	Opening Messages	Nianshan Zhang, Head, OSFG, ADB		
9:25 – 9:55 am (30 min)	Session 1: Overview of ESF and ESP	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB		
9:55 – 10:35 am (40 min)	Plenary Discussion on Session 1	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB		
10:35 – 10:45 am (10 min)	Session 2: Overview of ESS 1 (Assessment and Management of E&S Risks and Impacts) and ESS 10 (Stakeholder Engagement and Information Disclosure)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB Zaruhi Hayrapetyan, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB		
10:45 – 11:00 am (15 min)	Coffee Break			
11:00 – 11:30 am (30 min)	Group Discussion on Key Issues for Session 2	Groupings: 1. Melanesia: Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu		

Time	Activity	Resource Persons
		Polynesia: Cook Islands, Niue, Samoa, Tonga, Tuvalu Micronesia: Federated States of Micronesia, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau
11:30 – 12:00 pm (30 min)	Plenary Presentation of Key Issues by Group Rapporteurs and Discussion on Session 2	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
12:00 – 1:00 pm (60 min)	Lunch Break	
1:00 – 1:40 pm (40 min)	Continuation of Discussion on Session 2	
1:40 – 1:50 pm (10 min)	Session 3: Overview of ESS 3 (Resource Conservation and Pollution Prevention) and ESS 9 (Climate Change)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
1:50 – 2:20 pm (30 min)	Group Discussion on Key Issues for Session 3	Groupings: 1. Melanesia: Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu 2. Polynesia: Cook Islands, Niue, Samoa, Tonga, Tuvalu 3. Micronesia: Federated States of Micronesia, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau
2:20 – 3:30 pm (70 min)	Plenary Presentation of Key Issues by Group Rapporteurs and Discussion on Session 3	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
3:30 – 3:45 pm (15 min)	Coffee Break	
3:45 – 3:55 pm (10 min)	Session 4: Overview of ESS 2 (Labor and Working Conditions) and ESS 4 (Health, Safety, and Security)	Felix Oku, Principal Social Development Specialist , OSFG, ADB
3:55 – 4:25 pm (30 min)	Group Discussion on Key Issues for Session 4	Groupings: 1. Melanesia: Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu 2. Polynesia: Cook Islands, Niue, Samoa, Tonga, Tuvalu 3. Micronesia: Federated States of Micronesia, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau
4:25 – 5:35 pm (70 min)	Plenary Presentation of Key Issues by Group Rapporteurs and Discussion on Session 4	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
5:35 – 5:40 pm (5 min)	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
	Announcements	

Time	Activity	Resource Persons
		Overall Facilitator: Jay Roop,
		Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
6:00 pm onwards	Networking Cocktails	

DAY 2 (5 March 2024, 8:30 am - 5:00 pm)

Time	Activity	Resource Persons
8:30 – 8:40 am (10 min)	Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jay Roop, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
8:40 – 8:50 am (10 min)	Session 5: Overview of ESS 7 (Indigenous Peoples)	Tulsi Bisht, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
8:50 – 9:20 am (30 min)	Group Discussion on Key Issues for Session 5	Groupings: 1. Melanesia: Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu 2. Polynesia: Cook Islands, Niue, Samoa, Tonga, Tuvalu 3. Micronesia: Federated States of Micronesia, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau
9:20 – 10:30 am (70 min)	Plenary Presentation of Key Issues by Group Rapporteurs and Discussion on Session 5	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
10:30 – 10:45 am (15 min)	Coffee Break	
10:45 – 10:55 am (10 min)	Session 6: Overview of ESS 5 (Land Acquisition and Land Use Restriction)	Irina Novikova, Principal Social Development Specialist, OSFG, ADB
10:55 – 11:25 am (30 min)	Group Discussion on Key Issues for Session 6	Groupings: 1. Melanesia: Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu 2. Polynesia: Cook Islands, Niue, Samoa, Tonga, Tuvalu 3. Micronesia: Federated States of Micronesia, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau
11:25 – 12:05 pm (30 min)	Plenary Presentation of Key Issues by Group Rapporteurs and Discussion on Session 6	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
12:05 – 1:05 pm (60 min)	Lunch Break	
1:05 – 1:40 pm (40 min)	Continuation of Discussion on Session 6	

Time	Activity	Resource Persons
1:40 – 1:50 pm	Session 7: Overview of ESS 6	Zehra Abbas, Principal
(10 min)	(Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management) and ESS 8 (Cultural Heritage)	Environment Specialist, OSFG, ADB
1:50 – 2:20 pm (30 min)	Group Discussion on Key Issues for Session 7	Groupings: 1. Melanesia: Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu 2. Polynesia: Cook Islands, Niue, Samoa, Tonga, Tuvalu 3. Micronesia: Federated States of Micronesia, Kiribati, Marshall Islands, Nauru, Palau
2:20 – 3:30 pm (70 min)	Plenary Presentation of Key Issues by Group Rapporteurs and Discussion on Session 7	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
3:30 – 3:45 pm (15 min)	Coffee Break	
3:45 – 3:55 pm (10 min)	Session 8: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL	Takako Morita, Principal Counsel, OGC, ADB
3:55 – 4:35 pm (40 min)	Plenary Discussion on Session 8	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
4:35 – 4:45 pm (10 min)	Synthesis and Next Steps	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
4:45 – 4:50 pm (5 min)	Closing Message	Nianshan Zhang, Head, OSFG, ADB
4:50 – 5:00 pm (10 min)	Session Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Jay Roop, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

ESF – Environmental and Social Framework

ESP - Environmental and Social Policy

ESS - Environmental and Social Standards

E&S - Environmental and Social

PIAL - Prohibited Investment Activities List