

# Regional Consultation on the Draft Environmental and Social Framework (ESF) for Government Stakeholders in South Asia 22-23 February 2024

### **PROVISIONAL AGENDA**

#### DAY 1 (22 February 2024, 10:00 am - 6:00 pm)

Time	Activity	Resource Persons
10:00 – 10:10 am	Acknowledgement of Participants and	Overall Facilitator: Jelson Garcia,
(10 am)	Meeting Reminders	Senior Stakeholder Engagement
		Specialist (Consultant), ADB
10:10 – 10:15 am	Welcome Remarks	India Resident Mission
(5 min)		
10:15 – 10:20 am	Opening Message	Nianshan Zhang, Head, Office of
(5 min)		Safeguards (OSFG), ADB
10:20 – 10:50 am	Session 1: Overview of ESF and ESP	Bruce Dunn, Director, OSFG,
(30 min)		ADB
		Takako Morita, Principal Counsel,
		Office of the General Counsel
10:50 – 11:30 am	Dianama Diagnasian	(OGC), ADB Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)	Plenary Discussion	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
(40 11111)		Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
11:30 – 11:40 am	Session 2: Overview of ESS 1	Zehra Abbas, Principal
(10 min)	(Assessment and Management of E&S	Environment Specialist, OSFG,
(10 11111)	Risks and Impacts) and ESS 10	ADB
	(Stakeholder Engagement and Information	ADD
	Disclosure)	Zaruhi Hayrapetyan, Social
	Disclosure	Development Specialist
		(Safeguards), OSFG, ADB
11:40 – 12:00 pm	Group Photo and Coffee Break	, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
(20 min)	·	
12:00 – 12:50 pm	Presentation of Feedback on Session 2	Delegates from BAN, BHU, IND,
(50 min)	(6 DMCs – 7-8 min per DMC)	MLD, NEP, SRI
12:50 – 1:30 pm	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)	-	Principal Safeguards Specialist,
		OSFG, ADB
1:30 – 2:30 pm	Lunch Break	
(60 min)		
2:30 – 2:40 pm	Session 3: Overview of ESS 2 (Labor and	Felix Oku, Senior Social
(10 min)	Working Conditions) and ESS 4 (Health,	Development Specialist
	Safety, and Security)	(Safeguards), OSFG, ADB

# PROVISIONAL AGENDA Regional Consultation for Government Stakeholders

Time	Activity	Resource Persons
2:40 – 3:30 pm	Presentation of Feedback on Session 3	Delegates from BAN, BHU, IND,
(50 min)	(6 DMCs – 7-8 min per DMC)	MLD, NEP, SRI
3:30 – 4:10 pm	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)		Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
4:10 – 4:25 pm	Coffee Break	
(15 min)		
4:25 – 4:35 pm	Session 4: Overview of ESS 5 (Land	Irina Novikova, Principal Social
(10 min)	Acquisition and Land Use Restriction)	Development Specialist, OSFG, ADB
4:35 –5:25 pm	Presentation of Feedback on Session 4	Delegates from BAN, BHU, IND,
(50 min)	(6 DMCs – 7-8 min per DMC)	MLD, NEP, SRI
5:25 – 6:05 pm (40 min)	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
6:05 – 6:15 pm	Synthesis and Announcements	Overall Facilitator: Jelson Garcia,
(10 min)		Senior Stakeholder Engagement
		Specialist (Consultant), ADB
6:15 pm onwards	Networking Cocktails	

## DAY 2 (23 February 2024, 10:00 am - 5:50 pm)

Time	Activity	Resource Persons
10:00 – 10:05 am	Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jelson Garcia,
(5 min)		Senior Stakeholder Engagement
		Specialist (Consultant), ADB
10:05 – 10:15 am	Session 5: Overview of ESS 7 (Indigenous	Tulsi Bisht, Senior Social
(10 min)	Peoples)	Development Specialist
		(Safeguards), OSFG, ADB
10:15 – 11:05 am	Presentation of Feedback on Session 5	Delegates from BAN, BHU, IND,
(50 min)	(6 DMCs – 7-8 min per DMC)	MLD, NEP, SRI
11:05 – 11:45 pm	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)		Principal Safeguards Specialist,
		OSFG, ADB
11:45 – 12:00 pm	Coffee Break	
(15 min)		
12:00 – 12:10 pm	Session 6: Overview of ESS 3 (Resource	Zehra Abbas, Principal
(10 min)	Conservation and Pollution	Environment Specialist, OSFG,
	Prevention) and ESS 9 (Climate Change)	ADB
12:10 – 1:00 pm	Presentation of Feedback on Session 6	Delegates from BAN, BHU, IND,
(50 min)	(6 DMCs – 7-8 min per DMC)	MLD, NEP, SRI
1:00 – 2:00 pm	Lunch Break	
(60 min)		

### **PROVISIONAL AGENDA Regional Consultation for Government Stakeholders**

Time	Activity	Resource Persons
2:00 – 2:40 pm	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)		Principal Safeguards Specialist,
		OSFG, ADB
2:40 – 2:50 pm	Session 7: Overview of ESS 6	Zehra Abbas, Principal
(10 min)	(Biodiversity and Sustainable Natural	Environment Specialist, OSFG,
	Resources Management) and ESS 8	ADB
	(Cultural Heritage)	
2:50 – 3:40 pm	Presentation of Feedback on Session 7	Delegates from BAN, BHU, IND,
(50 min)	- 6 DMCs (10 min per DMC)	MLD, NEP, SRI
3:40 – 4:20 pm	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)		Principal Safeguards Specialist,
		OSFG, ADB
4:20 – 4:35 pm	Coffee Break	
(15 min)	0 1 0 0 1 1500	T. I. M. ". D I.O
4:35 – 4:45 pm	Session 8: Overview of E&S	Takako Morita, Principal Counsel,
(10 min)	Requirements for Financing Modalities	Office of the General Counsel
	and Products and Prohibited Investment	(OGC), ADB
	Activities List	
4:45 – 5:25 pm	Plenary Discussion	Moderator: Ricardo Barba,
(40 min)		Principal Safeguards Specialist,
5.05 5.05	O office the state of the state	OSFG, ADB
5:25 – 5:35 pm	Synthesis and Next Steps	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
(10 min)	Cleaing Manage	,,,,,,
5:35 – 5:40 pm (5 min)	Closing Message	Nianshan Zhang, Head, OSFG, ADB
5:40 – 5:50 pm	Session Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Jelson Garcia,
(10 min)		Senior Stakeholder Engagement
		Specialist (Consultant), ADB

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESSS: Land Acquisition and Land OSE Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples

ESS8: Cultural Heritage

ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

ESF – Environmental and Social Framework

ESP – Environmental and Social Policy

ESS - Environmental and Social Standards

E&S - Environmental and Social

PIAL – Prohibited Investment Activities List