

Regional Consultation on the Draft Environmental and Social Framework (ESF) for Government Stakeholders in East and Southeast Asia 22-23 January 2024 | ADB Headquarters

PROVISIONAL AGENDA

DAY 1 (22 January 2024, 9:00 am – 6:25 pm)		
Time	Activity	Resource Persons
Pre-consultation		
9:00 am	Start of Registration	
9:00 – 9:45 am (45 min)	Networking session	
9:45 – 10:00 am (15 min)	Group Photo	
Consultation Proper		
10:00 – 10:10 am (10 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jelson Garcia, Stakeholder Engagement Specialist (Consultant)
10:10 – 10:15 am (5 min)	Opening Message	Bruce Dunn, Director, Office of Safeguards (OSFG), ADB
10:15 – 10:35 am (20 min)	Session 1: Overview of ESF and ESP	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
10:35 – 11:00 am (25 min)	Discussion on Session 1	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
11:00 – 11:10 am (10 min)	Session 2: Overview of ESS 1 (Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts) and ESS 10 (Stakeholder Engagement and Information Disclosure)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB Zaruhi Hayrapetyan, Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
11:10 – 12:20 pm (70 min)	Presentation of Feedback on ESS 1 and ESS 10 – 9 DMCs (7-8 min per DMC)	Head of Delegates from CAM, PRC, INO, LAO, MON, PHI, THA, TIM, VIE
12:20 – 1:20 pm (60 min)	Lunch Break	
1:20 – 2:00 pm (40 min)	Discussion on Session 2	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB

PROVISIONAL AGENDA Regional Consultation for Government Stakeholders

2:00 – 2:10 pm (10 min)	Session 3: Overview of ESS 3 (Resource Conservation and Pollution Prevention) and ESS 9 (Climate Change)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
2:10 – 3:20 pm (70 min)	Presentation of Feedback on ESS 3 and ESS 9 – 9 DMCs (7-8 min per DMC)	Head of Delegates from CAM, PRC, INO, LAO, MON, PHI, THA, TIM, VIE
3:20 – 3:35 pm (15 min)	Coffee Break	
3:35 – 4:15 pm (40 min)	Discussion on Session 3	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
4:15 – 4:25 pm (10 min)	Session 4: Overview of ESS 2 (Labor and Working Conditions) and ESS 4 (Health, Safety, and Security)	Felix Oku, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
4:25 – 5:35 pm (70 min)	Presentation of Feedback on ESS 2 and ESS 4 – 9 DMCs (7-8 min per DMC)	Head of Delegates from CAM, PRC, INO, LAO, MON, PHI, THA, TIM, VIE
5:35 – 6:15 pm (40 min)	Discussion on Session 4	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
6:15 – 6:25 pm (10 min)	Synthesis and Announcements	Overall Facilitator: Jelson Garcia, Stakeholder Engagement Specialist (Consultant)
6:25 – 8:30 pm	Networking Cocktails	ADB Courtyard

DAY 2 (23 January 2024, 8:30 am - 6:30 pm)		
Time	Activity	Resource Persons
8:30 – 8:40 am	Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jelson
(10 min)	Recap of Day 1	Garcia, Stakeholder
		Engagement Specialist
		(Consultant)
8:40 – 8:50 am	Session 5: Overview of ESS 5 (Land	Irina Novikova, Principal Social
(10 min)	Acquisition and Land Use	Development Specialist, OSFG,
	Restriction)	ADB
8:50 – 10:00 am	Presentation of Feedback on ESS 5	Head of Delegates from CAM,
(70 min)	- 9 DMCs (7-8 min per DMC)	PRC, INO, LAO, MON,
	` ' '	PHI, THA, TIM, VIE
10:00 – 10:40 am	Discussion on Session 5	Session Moderator: Mailene
(40 min)		Radstake, Principal Social
		Development Specialist
10.10	0 " 5 1	(Safeguards), OSFG, ADB
10:40 – 10:55 am	Coffee Break	
(15 min) 10:55 – 11:05 am	Session 6: Overview of ESS 7	Tulei Dight Conjer Conjel
		Tulsi Bisht, Senior Social Development Specialist
(10 min)	(Indigenous Peoples)	(Safeguards), OSFG, ADB
11:05 – 12:15 pm	Presentation of Feedback on ESS 7	Head of Delegates from CAM,
(70 min)	– 9 DMCs (7-8 min per DMC)	PRC, INO, LAO, MON,
(3 Divios (7 6 min per Divio)	PHI, THA, TIM, VIE
12:15 – 1:15 pm	Lunch Break	

PROVISIONAL AGENDA Regional Consultation for Government Stakeholders

(60 min)		
1:15 – 1:55 pm (40 min)	Discussion on Session 6	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
1:55 – 2:05 pm (10 min)	Session 7: Overview of ESS 6 (Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management) and ESS 8 (Cultural Heritage)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
2:05 – 3:15 pm (70 min)	Presentation of Feedback on ESS 6 and ESS 8 – 9 DMCs (7-8 min per DMC)	Head of Delegates from CAM, PRC, INO, LAO, MON, PHI, THA, TIM, VIE
3:15 – 3:30 pm (15 min)	Coffee Break	
3:30 – 4:10 pm (40 min)	Discussion on Session 7	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
4:10 – 4:20 pm (10 min)	Session 8: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL	Takako Morita, Principal Counsel, OGC, ADB
4:20 – 5:30 pm (70 min)	Presentation of Feedback on E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL – 9 DMCs (7-8 min per DMC)	Head of Delegates from CAM, PRC, INO, LAO, MON, PHI, THA, TIM, VIE
5:30 – 6:10 pm (40 min)	Discussion on Session 8	Session Moderator: Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
6:10 – 6:20 pm (10 min)	Synthesis and Next Steps	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
6:20 – 6:25 pm (5 min)	Closing Message	Nianshan Zhang, Head, Office of Safeguards (OSFG), ADB
6:25 – 6:30 pm (5 min)	Session Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Jelson Garcia, Stakeholder Engagement Specialist (Consultant)

10 FSSs -

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security
ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

Acronyms:

DMC - developing member country

ESF - Environmental and Social Framework ESP - Environmental and Social Policy

ESS - Environmental and Social Standards PIAL - Prohibited Investment Activities List