

In-Country Consultation with Government Officials in the Philippines 24-25 January 2024 | ADB Headquarters

Provisional Agenda

Day 1: 24 January 2024, 9:00 am – 5:00 pm				
Time	Activity	Speaker		
8:30 – 9:00 am (30 min)	Registration			
9:00 – 9:10 am (10 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitator: Patricia Matute, Knowledge Management Associate (Consultant), ADB		
9:10 – 9:20 am (10 min)	Opening Message	Pavit Ramachandran, Country Director, Philippines Country Office, ADB		
9:20 – 9:30 am (10 min)	Message and Impressions from Philippine Government	Department of Finance		
9:30 – 10:00 am (30 min)	Session 1: Overview of Safeguard Policy Review and High-Level Feedback Received in Previous Philippine Consultation	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, Office of Safeguards (OSFG), ADB Takako Morita, Principal Counsel,		
	Overview of ESF and ESP	Office of the General Counsel (OGC), ADB		
10:00 – 10:40 am (40 min)	Discussion on Session 1	Session Moderator: Antoine Morel, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB		
10:40 – 11:00 am (20 min)	Group Photo and Coffee Break			
11:00 – 11:10 am (10 min)	Session 2: Overview of ESS 1 (Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts) and ESS 10 (Stakeholder Engagement and Information	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB Zaruhi Hayrapetyan, Social		
	Disclosure)	Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB		
11:10 – 12:30 pm (80 min)	Discussion on Session 2	Session Moderator: Antoine Morel, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB		
12:30 – 1:30 pm (60 min)	Lunch Break			
1:30 – 1:40 pm (10 min)	Session 3: Overview of ESS 5 (Land Acquisition and Land Use Restriction)	Irina Novikova, Principal Social Development Specialist, OSFG, ADB		
1:40 – 3:00 pm (80 min)	Discussion on Session 3	Session Moderator: Rangina Nazrieva, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB		

0004 0.00 F.00

1 | P a g e 1 | Page

Time	Activity	Speaker
3:00 – 3:15 pm (15 min)	Coffee Break	
3:15 – 3:25 pm (10 min)	Session 4: Overview of ESS 6 (Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management) and ESS 8 (Cultural Heritage)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
3:25 – 4:45 pm (80 min)	Discussion on Session 4	Session Moderator: Rangina Nazrieva, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
4:45 – 4:55 pm (15 min)	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
4:55 – 5:00 pm (5 min)	Event Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Patricia Matute, Knowledge Management Associate (Consultant), ADB

Day 2: 25 January 2024, 9:00 am – 5:00 pm

Time	Activity	Speaker
8:30 – 9:00 am (30 min)	Registration	
9:00 – 9:05 am (5 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitator: Patricia Matute, Knowledge Management Associate (Consultant), ADB
9:05 – 9:15 am (10 min)	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
9:15 – 9:25 am (10 min)	Session 5: Overview of ESS 2 (Labor and Working Conditions) and ESS 4 (Health, Safety, and Security)	Felix Oku, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
9:25 – 10:45 min (80 min)	Discussion on Session 5	Session Moderator: Antoine Morel, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
10:45 – 11:00 am (15 min)	Coffee Break	
11:00 – 11:10 am (10 min)	Session 6: Overview of ESS 3 (Resource Conservation and Pollution Prevention) and ESS 9 (Climate Change)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
11:10 – 12:30 pm (80 min)	Discussion on Session 6	Session Moderator: Francesco Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
12:30 – 1:30 pm (60 min)	Lunch Break	
1:30 – 1:40 pm (10 min)	Session 7: Overview of ESS 7 (Indigenous Peoples)	Tulsi Bisht, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
1:40 – 3:00 pm (80 min)	Discussion on Session 7	Session Moderator: Zaruhi Hayrapetyan, Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
3:00 – 3:15 pm (15 min)	Coffee Break	

2 | Page 2 | Page

3:15 – 3:25 pm (10 min)	Session 8: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL	Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
3:25 – 4:35 pm (70 min)	Discussion on Session 8	Session Moderator: Markus Vorpahl, Senior Social Development Specialist, OSFG, ADB
4:35 – 4:45 pm (10 min)	Impressions from Government	Government representative
4:45 – 4:55 pm (10 min)	Closing Message and Next Steps	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB Nianshan Zhang, Head, OSFG, ADB
4:55 – 5:00 pm (5 min)	Event Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Patricia Matute, Knowledge Management Associate (Consultant), ADB

- ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts
- ESS2: Labor and Working Conditions
- ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention
- ESS4: Health, Safety, and Security
- ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction
- ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management
- ESS7: Indigenous Peoples
- ESS8: Cultural Heritage
- ESS9: Climate Change
- ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

Acronyms:

DMC – developing member country

ESF – Environmental and Social Framework

ESP - Environmental and Social Policy

ESS - Environmental and Social Standards

PIAL – Prohibited Investment Activities List