

In-Country Consultation with Civil Society Organizations (CSOs) in Indonesia 13 December 2023 | 9:00 am – 5:40 pm | Grand Hyatt Hotel and via Zoom

Provisional Agenda

Time	Activity	Speaker
8:30 – 9:00 am (30 min)	Registration	
9:00 – 9:10 am	Technical Reminders and Acknowledgement	Moderator: Nurina Widagdo
(10 min) 9:10 – 9:15 am	of Participants Welcome Remarks	Jiro Tominaga, Country Director,
(5 min)	Welcome Remarks	Indonesia Resident Mission, ADB
9:15 – 9:35 am (20 min)	Session 1: Overview of ESF - Brief Q and A	Bruce Dunn, Director, Office of Safeguards (OSFG), ADB
9:35 – 9:50 am (15 min)	Session 2: Overview of ESS 1 and ESS 10	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
		Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
9:50 – 10:35 am (45 min)	Plenary Discussion	Moderator: Nurina Widagdo
10:35 – 10:50 am (15 min)	Coffee Break	
10:50 – 11:10 am (20 min)	Session 3: Overview of ESS 5, ESS 7, and ESS 8	Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
11:10 – 11:50 am (40 min)	Breakout Session	,
11:50 – 12:20 pm (30 min)	Plenary Discussion	Moderator: Nurina Widagdo
12:20 – 1:20 pm (60 min)	Group Photo and Lunch break	
1:20 – 1:55 pm (35 min)	Session 4: Overview of ESS 3, ESS 6, and ESS 9	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
	Session 5: Overview of ESS 2 and 4	Felix Oku, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
1:55 – 2:40 pm (45 min)	Breakout Session	
2:40 – 3:10 pm (30 min)	Plenary Discussion on Session 4	Moderator: Nurina Widagdo

Time	Activity	Speaker
3:10 – 3:40 pm (30 min)	Plenary Discussion on Session 5	Moderator: Nurina Widagdo
3:40 – 3:55 pm (15 min)	Coffee Break	
3:55 – 4:15 pm (20 min)	Session 6: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL	Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
	Overview of use of Borrower Systems and Common Approach	
4:15 – 5:20 pm (65 min)	Plenary Discussion	Moderator: Nurina Widagdo
5:20 – 5:35 pm (15 min)	Recap and Closing	Bruce Dunn, Director, Office of Safeguards (OSFG), ADB
5:35 – 5:40 pm (5 min)	Event Evaluation and Announcements	Moderator: Nurina Widagdo

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

PIAL – Prohibited Investment Activities List