

# Consultation on the draft Environmental and Social Framework (ESF) with Government Officials 7-8 May 2024 | Dushanbe, Tajikistan | "Ballroom" of the Hyatt Regency Hotel

### **PROVISIONAL AGENDA**

### DAY 1 (7 May 2024, 9:00 am - 5:50 pm)

Time	Activity	Resource Persons
8:30 – 9:00 am	Registration	
9:00 – 9:10 am (10 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitators: Zebo Jalilova, Social Safeguards Officer, Tajikistan Resident Mission (TJRM), ADB  Firuz Safarov, Associate Environment Officer (Safeguards), TJRM, ADB
9:10 – 9:15 am (5 min)	Opening Messages	Shanny Campbell, Country Director, TJRM, ADB  Khurshedai Qodir, Deputy Chairperson, State Committee for Investment and State Property Management, Republic of Tajikistan
9:15 – 9:45 am (30 min)	Session 1: Overview of ESF and ESP	Bruce Dunn, Director, Office of Safeguards (OSFG), ADB Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
9:45 – 10:25 am (40 min)	Discussion on Session 1	Session Moderator: Sona Poghosyan, Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
10:25 – 10:40 am (15 min)	Group Photo and Coffee Break	
10:40 – 10:50 am (10 min)	Session 2: Overview of ESS 1 (Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts) and ESS 10 (Stakeholder Engagement and Information Disclosure)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB Zaruhi Hayrapetyan, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
10:50 – 11:55 am (65 min)	Presentation of Feedback on ESS 1 and ESS 10 [9 DMCs (6-7 min per DMC)]	Delegates from ARM, AZE, GEO, KAZ, KGZ, PAK, TAJ, TKM, UZB
11:55 – 12:35 pm (40 min)	Discussion on Session 2	Session Moderator: Sona Poghosyan, Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB

Time	Activity	Resource Persons
12:35 – 1:35 pm	Lunch Break	
(60 min)		
1:35 – 1:45 pm	Session 3: Overview of ESS 3	Zehra Abbas, Principal Environment
(10 min)	(Resource Conservation and	Specialist, OSFG, ADB
	Pollution Prevention) and ESS	
	9 (Climate Change)	
1:45 – 2:50 pm	Presentation of Feedback on ESS 3	Delegates from ARM, AZE, GEO,
(65 min)	and ESS 9 [9 DMCs (6-7 min per	KAZ, KGZ, PAK, TAJ, TKM, UZB
	DMC)]	
2:50 – 3:30 pm	Discussion on Session 3	Session Moderator: Sona Poghosyan,
(40 min)		Social Development Specialist
		(Safeguards), OSFG, ADB
3:30 – 3:45 pm	Coffee Break	
(15 min)		
3:45 – 3:55 pm	Session 4: Overview of ESS 2 (Labor	Felix Oku, Principal Social
(10 min)	and Working Conditions) and ESS	Development Specialist, OSFG, ADB
	4 (Health, Safety, and Security)	
3:55 – 5:00 pm	Presentation of Feedback on ESS 2	Delegates from ARM, AZE, GEO,
(65 min)	and ESS 4 [9 DMCs (6-7 min per	KAZ, KGZ, PAK, TAJ. TKM, UZB
	DMC)]	
5:00 – 5:40 pm	Discussion on Session 4	Session Moderator: Sona Poghosyan,
(40 min)		Social Development Specialist
		(Safeguards), OSFG, ADB
5:40 – 5:45 pm	Recap of Key Feedback	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
(5 min)		0 115 1111 1
5:45 – 5:50 pm	Announcements	Overall Facilitator
(5 min)	Naturalia y Danastan	
6:00 pm onwards	Networking Reception	

## DAY 2 (8 May 2024, 8:30 am - 5:00 pm)

Time	Activity	Resource Persons
8:30 – 8:40 am	Meeting Reminders	Overall Facilitators:
(10 min)		Zebo Jalilova, Social Safeguards
		Officer, Tajikistan Resident Mission
		(TJRM), ADB
		Firuz Safarov, Associate Environment
		Officer (Safeguards), TJRM, ADB
		Overall Facilitator
8:40 – 9:00 am	Session 5: Overview of ESS 5 (Land	Irina Novikova, Principal Social
(20 min)	Acquisition and Land Use	Development Specialist, OSFG, ADB
	Restriction) and ESS 7 (Indigenous	Total Biol A. Consists Consist
	Peoples)	Tulsi Bisht, Senior Social
	. ,	Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
9:00 – 10:05 am	Presentation of Feedback on ESS 5	Delegates from ARM, AZE, GEO,
(65 min)	and ESS 7 [9 DMCs (6-7 min per	KAZ, KGZ, PAK, TAJ. TKM, UZB
(00 11111)	_ ` ` .	10 2, 102, 1710, 1710. HWI, 02D
	DMC)]	

Time	Activity	Resource Persons
10:05 – 11:00 am (55 min)	Discussion on Session 5	Session Moderator: Yukihiro Shibuya, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
11:00 – 11:15 am (15 min)	Coffee Break	
10:15 – 11:25 am (10 min)	Session 6: Overview of ESS 6 (Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management) and ESS 8 (Cultural Heritage)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
11:25 – 12:30 pm (65 min)	Presentation of Feedback on ESS 6 and ESS 8 [9 DMCs (6-7 min per DMC)]	Delegates from ARM, AZE, GEO, KAZ, KGZ, PAK, TAJ. TKM, UZB
12:30 – 1:30 pm (60 min)	Lunch Break	
1:30 – 2:10 pm (40 min)	Discussion on Session 6	Session Moderator: Yukihiro Shibuya, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
2:10 – 2:20 pm (10 min)	Session 7: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL	Takako Morita, Principal Counsel, OGC, ADB
2:20 – 2:45 pm (25 min)	Discussion on Session 7	Session Moderator: Sona Poghosyan, Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
2:45 – 2:55 pm (10 min)	Synthesis and Next Steps	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
2:55 – 3:00 pm (5 min)	Session Evaluation and Announcements	Overall Facilitators: Zebo Jalilova, Social Safeguards Officer, Tajikistan Resident Mission (TJRM), ADB  Firuz Safarov, Associate Environment Officer (Safeguards), TJRM, ADB
3:00 – 3:30 pm (30 min)	Coffee Break	
3:30 – 5:00 pm (90 min)	Focus Discussion with Government Officials of Tajikistan	Moderator

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

DMC – developing member country

ESF – Environmental and Social Framework

ESP - Environmental and Social Policy

E&S – Environmental and Social

#### **Consultation Materials**



Presentation



Draft Environmental and Social Framework (ESF)



Safeguard Policy Review and Update (SPRU) Website



Post Event Survey (For Regional Consultation Participants)



Post Event Survey (For Tajikistan In-country Consultations Participants)