

## In-Country Consultation on the draft Environmental and Social Framework (ESF) with Government Officials in Fiji 6 March 2024 | 9:00 am - 5:00 pm | Nadi, Fiji

## **PROVISIONAL AGENDA**

Time	Activity	Speaker
8:30 – 9:00 am (30 min)	Registration	
9:00 – 9:05 am (5 min)	Prayer	
9:05 – 9:15 am (10 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jennifer De Belen, Consultation Expert (Consultant), ADB
9:15 – 9:25 am (10 min)	Opening Messages	Government Representative: Letila Tuiyalani Manager, International Cooperation, Ministry of Finance Bruce Dunn, Director, Office of
		Safeguards (OSFG), ADB
9:25 – 9:55 am (30 min)	Session 1: Overview of ESF and ESP	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
		Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
9:55 – 10:35 am (40 min)	Feedback from Government and Open Discussion	Session Moderator: Sereseini Vakawaletabua, Safeguards Officer, Pacific Regional Department (PARD)
10:35 – 10:50 am (15 min)	Break	
10:50 – 11:00 am (10 min)	Session 2: Overview of ESS 1 (Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts) and ESS 10 (Stakeholder Engagement and Information	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
	Disclosure)	Zaruhi Hayrapetyan, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
11:00 – 11:45 am (45 min)	Feedback from Government and Open Discussion	Session Moderator: Jay Roop, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
11:45 – 12:00 nn (15 min)	Session 3: Overview of ESS 5 (Land Acquisition and Land Use Restriction), ESS 7 (Indigenous Peoples), and ESS 8 (Cultural Heritage)	Irina Novikova, Principal Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB

Time	Activity	Speaker
		Tulsi Bisht, Senior Social
		Development Specialist
		(Safeguards), OSFG, ADB
		Zehra Abbas, Principal
		Environment Specialist, OSFG, ADB
12:00 – 1:00 pm	Lunch break	
(60 min)		
1:00 – 1:45 pm	Feedback from Government and Open	Session Moderator: Francesco
(45 min)	Discussion	Ricciardi, Senior Environment Specialist, OSFG, ADB
1:45 – 2:00 pm	Session 4: Overview of ESS 3 (Resource	Zehra Abbas, Principal
(15 min)	Conservation and Pollution Prevention),	Environment Specialist, OSFG,
	ESS 6 (Biodiversity and Sustainable Natural	ADB
	Resources Management), and ESS 9 (Climate Change)	
2:00 – 2:45 pm	Feedback from Government and Open	Session Moderator: Julia Whippy,
(45 min)	Discussion	Social Safeguards Consultant
2:45 – 2:55 pm	Session 5: Overview of ESS 2 (Labor and	Felix Oku, Principal Social
(10 min)	Working Conditions) and ESS 4 (Health,	Development Specialist, OSFG,
	Safety, and Security)	ADB
2:55 – 3:40 pm	Feedback from Government and Open	Session Moderator: Julia Whippy,
(45 min)	Discussion	Social Safeguards Consultant
3:40 – 3:55 pm	Break	
(15 min)	Consider Co Occaminate of ESO Descriptions	Tabala Marita Drivatical Carral
3:55 – 4:05 pm	Session 6: Overview of E&S Requirements	Takako Morita, Principal Counsel,
(10 min)	for Financing Modalities and Products and PIAL	OGC, ADB
4:05 – 4:45 pm	Feedback from Government and Open	Session Moderator: Jay Roop,
(40 min)	Discussion	Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
4:45 – 4:55 pm	Recap and Next Steps	Madhumita Gupta, Principal
(10 min)		Social Development Specialist (Safeguards), ADB
4:55 – 5:00 pm	Event Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Jennifer De
(5 min)		Belen, Consultation Expert
		(Consultant), ADB

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage

ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

ESF - Environmental and Social Framework

ESP - Environmental and Social Policy

ESS - Environmental and Social Standards