

In-Country Consultation with Government Officials in India 19-20 February 2024

Provisional Agenda

Day 1: 19 February 2024

Time	Activity	Speaker		
Pre-consultation session				
10:00 – 12:00 pm	Kick Off Meeting between ADB and			
	DEA			
12:00 – 1:00 pm	Registration and Lunch			
Consultation proper (1:00 – 5:30 pm)				
1:00 – 1:05 pm	Acknowledgement of Participants and	Overall Facilitator		
(5 min)	Meeting Reminders			
1:00 – 1:15 pm	Opening Messages	Country Director, India Resident		
(15 min)		Mission, ADB		
		Government representative		
		Nianshan Zhang, Head, Office of		
		Safeguards (OSFG), ADB		
1:15 – 1:45 pm	Session 1: Overview of draft	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB		
(30 min)	Environmental and Social	, , , ,		
	Framework and Environmental and	Takako Morita, Principal Counsel,		
	Social Policy	OGC, ADB		
1:45 – 2:45 pm	Plenary Discussion	Moderator		
(60 min)				
2:45 – 2:55 pm	Session 2: Overview of ESS 1	Zehra Abbas, Principal Environment		
(10 min)	(Assessment and Management of	Specialist, OSFG, ADB		
	Environmental and Social Risks			
	and Impacts) and ESS 10	Madhumita Gupta, Principal Social		
	(Stakeholder Engagement and	Development Specialist		
0.55 0.55	Information Disclosure)	(Safeguards), OSFG, ADB Moderator		
2:55 – 3:55 pm (60 min)	Plenary Discussion	Moderator		
3:55 – 4:10 pm	Coffee Break			
(15 min)	Collee Dreak			
4:10 – 4:20 pm	Session 3: Overview of ESS 5	Irina Novikova, Principal Social		
(10 min)	(Land Acquisition and Land Use	Development Specialist, OSFG, ADB		
,	Restriction), ESS 7 (Indigenous	, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,		
	Peoples) and ESS 8 (Cultural	Tulsi Bisht, Senior Social		
	Heritage)	Development Specialist		
		(Safeguards), OSFG, ADB		
4:20 – 5:20 pm	Plenary Discussion	Moderator		
(60 min)				

5:20 – 5:25 pm	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
(5 min)		
5:25 – 5:30 pm	Announcements	Overall Facilitator
(5 min)		

Day 2: 20 February 2024 10:00 am - 5:00 pm

Time	Activity	Speaker
9:30 – 10:00 am	Registration	
(30 min)	J	
10:00 – 10:05 am	Acknowledgement of Participants and	Overall Facilitator
(5 min)	Meeting Reminders	
10:05 – 10:15 am	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
(10 min)		
10:15 – 10:25 am	Session 4: Overview of ESS 2	Felix Oku, Senior Social Development
(10 min)	(Labor and Working Conditions) and ESS 4 (Health,	Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
	Safety, and Security)	
10:25 – 11:25 am	Plenary Discussion	Moderator
(60 min)	Tionary Biodecien	Wederater
11:25 – 11:40 am	Coffee Break	
(15 min)		
11:40 – 11:50 am	Session 5: Overview of ESS 3	Zehra Abbas, Principal Environment
(10 min)	(Resource Conservation and	Specialist, OSFG, ADB
	Pollution Prevention) and ESS 9	
	(Climate Change)	
11:50 – 12:50 pm	Plenary Discussion	Moderator
(60 min)		
12:50 – 1:50 pm	Lunch Break	
(60 min) 1:50 – 2:00 pm	Session 6: Overview of ESS 6	Zohra Ahhas Principal Environment
(10 min)	(Biodiversity and Sustainable	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
(10 11111)	Natural Resources Management)	Opedialist, Ool O, ADD
	and ESS 8 (Cultural Heritage)	
2:00 – 3:00 pm	Plenary Discussion	Moderator
(60 min)		
3:00 – 3:15 pm	Coffee Break	
(15 min)		
3:15 – 3:25 pm	Session 7: Overview of E&S	Takako Morita, Principal Counsel,
(10 min)	Requirements for Financing	Office of the General Counsel (OGC),
	Modalities and Products and	ADB
	Prohibited Investment Activities	
2:05 4:05 pm	List Discussion	
3:25 – 4:25 pm (60 min)	Plenary Discussion	
4:25 – 4:40 pm	Impressions from Government	
(15 min)	Impressions from Severiment	
4:40 – 4:50 pm	Closing Message and Next Steps	ADB
(10 min)		
4:50 – 5:00 pm	Event Evaluation and Announcements	
(10 min)		

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

PIAL - Prohibited Investment Activities List

Tentative List of Government Agencies to be consulted:

- 1. Ministry of Finance
- 2. NITI Aayog
- 3. Ministry of Environment, Forest and Climate Change
- 4. Ministry of Rural Development
- 5. Ministry of Tribal Affairs
- 6. Ministry of Labour and Employment
- 7. Ministry of Health and Family Welfare
- 8. Ministry of Power
- 9. Ministry of New and Renewable Energy
- 10. Ministry of Road Transport and Highways
- 11. Ministry of Railways
- 12. Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation
- 13. Ministry of Culture
- 14. Ministry of Housing and Urban Affairs
- 15. Other agencies to be recommended by GOI