

## In-Country Consultation on the Draft Environmental and Social Framework (ESF) with Civil Society Organizations (CSOs) in India 21 February 2024 | 10:00 am - 6:00 pm | Hybrid

## **Provisional Agenda**

Time	Activity	Speaker
9:30 – 10:00 am (30 min)	Registration	
10:00 – 10:10 am (10 min)	Acknowledgement of Participants and Meeting Reminders	Overall Facilitator: Jelson Garcia, Senior Stakeholder Engagement Specialist (Consultant), ADB
10:10 – 10:15 am (5 min)	Welcome Remarks	Mio Oka, Country Director, India Resident Mission, ADB
10:15 – 10:45 am (30 min)	Session 1: Overview of ESF and ESP	Bruce Dunn, Director, Office of Safeguards (OSFG), ADB  Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
10:45 – 11:25 am (40 min)	Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
11:25 – 11:35 am (10 min)	Session 2: Overview of ESS 1 (Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts) and ESS 10 (Stakeholder Engagement and Information Disclosure)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB  Zaruhi Hayrapetyan, Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
11:35 – 11:50 am (15 min)	Coffee Break	
11:50 – 12:35 pm (45 min)	Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
12:35 – 12:50 pm (15 min)	Session 3: Overview of ESS 5 (Land Acquisition and Land Use Restriction), ESS 7 (Indigenous Peoples) and ESS 8 (Cultural Heritage)	Irina Novikova, Principal Social Development Specialist, OSFG, ADB  Tulsi Bisht, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB

Time	Activity	Speaker
		Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
12:50 – 1:30 pm (40 min)	Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
1:30 – 2:30 pm (60 min)	Group Photo and Lunch Break	
2:30 – 2:50 pm (20 min)	Continuation of Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
2:50 – 3:05 pm (15 min)	Session 4: Overview of ESS 3 (Resource Conservation and Pollution Prevention), ESS 6 (Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management) and ESS 9 (Climate Change)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
3:05 – 3:50 pm (45 min)	Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
3:50 – 4:00 pm (10 min)	Session 5: Overview of ESS 2 (Labor and Working Conditions) and ESS 4 (Health, Safety, and Security)	Felix Oku, Senior Social Development Specialist (Safeguards), OSFG, ADB
4:00 – 4:45 pm (45 min)	Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
4:45 – 5:00 pm (15 min)	Coffee Break	
5:00 – 5:10 pm (10 min)	Session 6: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and Prohibited Investment Activities List	Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
5:10 – 5:50 pm (40 min)	Plenary Discussion	Moderator: Meenakshi Ajmera, Principal Safeguards Specialist, OSFG, ADB
5:50 – 5:55 pm (5 min)	Synthesis and Closing	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
5:55 – 6:00 pm (5 min)	Event Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Jelson Garcia, Senior Stakeholder Engagement Specialist (Consultant), ADB

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction

ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

ESF - Environmental and Social Framework

ESP – Environmental and Social Policy ESS – Environmental and Social Standards E&S – Environmental and Social PIAL – Prohibited Investment Activities List