

## In-Country Consultation with Government Officials in Indonesia 11-12 December 2023 | Grand Hyatt Hotel, Jakarta

## **Provisional Agenda**

Day 1: 11 December 2023, 9:00 - 5:15 pm

Time	Activity	Speaker
8:30 – 9:00 am	Registration	
(30 min)	regionation	
9:00 – 9:10 am	Technical Reminders and	Overall Facilitator: Nurina Widagdo
(10 min)	Acknowledgement of Participants	
9:10 – 9:25 am	Opening Messages	Jiro Tominaga, Country Director,
(15 min)		Indonesia Resident Mission, ADB
		Dd Ciliwanti Director for Multilatoral
		Rd Siliwanti, Director for Multilateral
		Funding, BAPPENAS
		Nianshan Zhang, Head, Office of
		Safeguards (OSFG), ADB
9:25 – 9:55 am	Session 1: Overview of ESF	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
(30 min)		, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
9:55 – 10:25 am	Plenary Discussion	
(30 min)		
10:25 – 10:50 am	Group Photo and Coffee Break	
(25 min) 10:50 – 11:05 am	Session 2: Overview of ESS 1 and	Zahra Ahhaa Drinainal Environment
(15 min)	ESS 10	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
(1311111)	233 10	Specialist, OSI G, ADB
		Madhumita Gupta, Principal Social
		Development Specialist
		(Safeguards), OSFG, ADB
11:05 – 12:00 nn	Plenary Discussion	
(55 min)	Lawrence Describe	
12:00 – 1:15 pm	Lunch Break	
(75 min) 1:15 – 1:55 pm	Session 3: Overview of ESS 5 and	Irina Novikova, Principal Social
(40 min)	ESS 7	Development Specialist, OSFG, ADB
(10 11111)		
		Tulsi Bisht, Senior Social
		Development Specialist
	l si si	(Safeguards), OSFG, ADB
1:55 – 3:15 pm	Plenary Discussion	
(80 min) 3:15 – 3:30 pm	Coffee Break	
(15 min)	Collee Dieak	
3:30 – 4:00 pm	Session 4: Overview of ESS 2 and	Felix Oku, Senior Social
(30 min)	ESS 4	Development Specialist
,		(Safeguards), OSFG, ADB

Time	Activity	Speaker
4:00 – 5:00 pm (60 min)	Plenary Discussion	
5:00 – 5:15 pm (15 min)	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB

Day 2: 12 December 2023, 9:00 am - 4:00 pm

Time	Activity	Speaker
8:30 – 9:00 am (30 min)	Registration	
9:00 – 9:05 am (5 min)	Technical Reminders and Acknowledgement of Participants	Overall Facilitator: Nurina Widagdo
9:05 – 9:15 am (10 min)	Recap of Day 1	Bruce Dunn, Director, OSFG, ADB
9:15 – 9:35 am (20 min)	Session 5: Recap of ESS 1 and Overview of ESS 3 and ESS 9	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
9:35 – 10:35 min (60 min)	Plenary Discussion	Moderator: Isna Marifa
10:35 – 10:50 am (15 min)	Coffee Break	
10:50 – 11:10 am (20 min)	Session 6: Overview of ESS 6 and ESS 8	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, OSFG, ADB
11:10 – 12:00 nn (50 min)	Plenary Discussion	Moderator: Isna Marifa
12:00 – 1:15 pm (75 min)	Lunch Break	
1:15 – 1:35 pm (20 min)	Session 7: Overview of E&S Requirements for Financing Modalities and Products and PIAL	Takako Morita, Principal Counsel, Office of the General Counsel (OGC), ADB
1:35 – 3:05 pm (90 min)	Plenary Discussion	Moderator: Isna Marifa
3:05 – 3:20 pm (15 min)	Coffee Break	
3:20 – 3:35 pm (15 min)	Recap of Key Feedback from Government	
3:35 – 3:55 pm (20 min)	Closing Message and Next Steps	ADB
3:55 – 4:00 pm (5 min)	Event Evaluation and Announcements	Overall Facilitator: Nurina Widagdo

ESS1: Assessment and Management of Environmental and Social Risks and Impacts

ESS2: Labor and Working Conditions

ESS3: Resource Conservation and Pollution Prevention

ESS4: Health, Safety, and Security

ESS5: Land Acquisition and Land Use Restriction ESS6: Biodiversity and Sustainable Natural Resources Management

ESS7: Indigenous Peoples ESS8: Cultural Heritage ESS9: Climate Change

ESS10: Stakeholder Engagement and Information Disclosure

PIAL – Prohibited Investment Activities List