









21-23 February 2024 • ADB Headquarters, Manila, Philippines



Getting in the Loop: Enabling Conditions for a Circular Economy 21–23 February 2024 ADB Headquarters, Metro Manila, Philippines Concept Note

Introduction:

Circular economy (CE) is becoming increasingly important to address solid waste management, marine litter, and pollution reduction. The upcoming Global Plastics Treaty (GPT) will be a legally binding agreement for countries to end plastic pollution, and implementing CE principles has been cited as one of the solutions under the GPT.

Accelerating the Circular Economy: Integrating Circularity into Programs, Projects, and Policies is a capacity-building program for Asian Development Bank (ADB) staff and participating developing member countries (DMCs) of the TA-6669 REG: Promoting Action on Plastic Pollution from Source to Sea in Asia and the Pacific - Prioritizing and Implementing Actions to Reduce Marine Plastic Pollution around circular economy principles, policies, project design, and GPT opportunities for scaling up investments supporting plastics circularity. It will run throughout 2024, with four sessions (one per quarter). The first of the four-part leg entitled *Getting in the Loop: Enabling Conditions for a Circular Economy* will be held in the ADB Headquarters in Metro Manila, Philippines on 21-23 February 2024.

Objectives:

- Enhance knowledge on circular economy, its enabling conditions, and its application across sectors (e.g., waste, water, energy)
- Identify possible opportunities for CE integration in existing projects and programs in ADB and DMCs

Note: The views expressed by the speakers, presenters, facilitators, and panelists in the training sessions are the views of the individuals and do not necessarily reflect the views or policies of the Asian Development Bank, or its Board of Governors, or the governments they represent. ADB does not guarantee the accuracy of the data included in their presentation and accepts no responsibility for any consequence of their use. The countries listed in any of the presentations do not imply any view on ADB's part as to sovereignty or independent status or necessarily conform to ADB's terminology.











21-23 February 2024 • ADB Headquarters, Manila, Philippines



Emcee: Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB

Wednesday 21 February

Day 1: Enabling Mechanisms for Circular Economy

Day 1: Enabling Mechanisms for Circular Economy		
Time	Activity and Description	
08:00-08:30 (30 mins)	Registration	
08:30-09:00 (30 mins)	Preliminaries Opening remarks – Warren Evans, Special Senior Advisor (Climate Change), Office of the President, ADB Overview of Program Group photo	
09:00-10:00 (60 mins)	1.1. Circular Economy 101	
	Introduction to session and speakers (5 mins) – Eva McGovern, Knowledge Management Specialist, (Consultant), Change and Sustainable Development Department, ADB	
	Speaker 1 – Circular Economy 101 (20 mins) – James Baker, Senior Circular Economy Specialist (Plastic Wastes), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB	
	Speaker 2 – Circular Economy in DMCs (20 mins) – Maria Pia Ancora, Senior Urban Development Specialist, Sectors Group, ADB	
	Q&A (10 mins)	
	Summary and Wrap-up (5 mins) – Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB	
10:00-10:30 (30 mins)	Coffee Break	
10:30-12:00 (90 mins)	1.2. Understanding the Global Plastics Treaty Introduction to session and speaker (5 mins) – Eva McGovern, Knowledge Management Specialist, (Consultant), Climate Change	
	and Sustainable Development Department, ADB Speaker – Opportunities in the Global Plastic Treaty for Asia and	
	the Pacific (20 mins) - Rocky Guzman, International Governance, Policy, and Legal Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB	
	Q&A (10 mins)	
	Facilitated Discussion: Enabling Frameworks (60 mins)	













21-23 February 2024 • ADB Headquarters, Manila, Philippines

Time	Activity and Description
12:00-13:30 (90 mins)	Lunch
13:30-13:40 (10 mins)	Check-in
13:40-15:00 (80 mins)	1.3. Circular Economy and Finance
	Introduction to session and speakers (5 mins) – Eva McGovern, Knowledge Management Specialist, (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB
	Speaker 1 – Finance Mechanisms for a Circular Economy (20 mins) - Ghislain De Valon, Sr Infrastructure Specialist (Innovation and Green Finance), Southeast Asia Regional Department, ADB
	Speaker 2 – Unlocking the Potential of Plastic Credits (20 mins) - Nanette Medved-Po, Founder and Executive Chairperson, Plastic Credit Exchange
	Q&A (10 mins)
	Facilitated Discussion: Finance Mechanisms (25 mins)
15:00-15:30 (30 mins)	Coffee Break
15:30-16:00 (30 mins)	Continuation of breakout group discussion (30 mins)
16:00-16:30 (30 mins)	Wrap-up, Feedback Form, and Reminders for Day 2 – Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB
17:00 onwards	Networking with light refreshments and snacks (ADB Courtyard)

Thursday 22 February

Day 2: Technology, Innovation, and Behavior Change for Circular Economy

Time	Activity and Description
08:30-09:00 (30 mins)	Preliminaries
	Recall of Day 1
	Highlights of Day 1
	Overview of today's program
09:00-10:00 (60 mins)	2.1. Circular Economy and Gender, Equality, and Social
	Inclusion
	Introduction to session and speakers (5 mins) – Eva McGovern,
	Knowledge Management Specialist, (Consultant), Climate Change
	and Sustainable Development Department, ADB (5 mins)













21-23 February 2024 • ADB Headquarters, Manila, Philippines

Time	Activity and Description
	Speaker 1 – Applying the Gender Lens in the Circular Economy (20 mins), Rafaella Potestades, Co-Executive Director for Programs, BAYI, Inc.
	Speaker 2 – Social Inclusion in Grassroots Campaigns (20 mins), Cecile Alcantara, President, Coca-Cola Foundation Philippines, Inc.
	Q&A (10 mins)
	Summary and Wrap-up (5 mins) – Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB
10:00-10:30 (30 mins)	Coffee Break
10:30-11:45 (75 mins)	2.2. Sustainability Tour of ADB
	Briefing and Sustainability Tour of ADB, Erwin Casaclang, Senior Workplace Management Officer, and Mirko Rizzuto Principal Workplace Management Specialist, CSD, ADB
11:45-13:00 (75 mins)	Lunch
13:00-14:00 (60 mins)	2.3. Technology and Innovation
	Debrief: Sustainability Tour (5 mins) – Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB Introduction to session and speakers – Eva McGovern, Knowledge Management Specialist, (Consultant), Climate Change and
	Sustainable Development Department, ADB (5 mins) Speaker 1 – Integrating Tech and Innovation in Circular Economy (20 mins) – Marc Lepage, Principal IT Specialist (Technology
	Innovation), ITD, ADB Speaker 2 – Upstream & Downstream Innovation and Technology (20 mins) – Gary Moys, Director International Business, Seureca
	Q&A (10 mins)
	Facilitated discussion (30 mins)
	Summary and Wrap-up (5 mins) – Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB
14:00-15:00 (60 mins)	2.4. Panel Discussion: Circular Plastics Economy and the Private Sector













21-23 February 2024 • ADB Headquarters, Manila, Philippines

Time	Activity and Description
	Moderator: James Baker, Senior Circular Economy Specialist (Plastic Wastes), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB
	Introduction and Scene Setting: James Baker (5 mins)
	Presentation and Panel Discussion (40 mins): Recyling: Dian Kurniawati, Vice President, Director, PT ALBA Tridi Plastics Recycling Indonesia Bioplastics: Piya Kerdlap, Managing Director, PXP Sustainability
	Q&A (10 mins)
	Summary and Wrap-up (5 mins)
15:00-15:30 (30 mins)	Coffee break
15:30-16:15 (45 mins)	Facilitated discussion: Stakeholder Engagement
16:15-16:25 (10 mins)	Wrap-up, Feedback Form, and Reminders for Day 2 – Anna Oposa, Marine Conservation and Circular Economy Specialist (Consultant), Climate Change and Sustainable Development Department, ADB
16:25-16:30 (5 mins)	Closing Remarks Yoko Watanabe Director, Environment, Climate Change and Sustainable Development Department, ADB

Friday 23 February

Day 3: Site visit: Green Antz Facility - Green Antz (Bulacan)

Green Antz Builders, Inc. is an innovative provider of building and housing solutions that integrates eco-friendly practices and green technologies in its products and services. It was established in 2013 and its main facility is in Pulilan, Bulacan, approximately 60-90 minutes away from the ADB Headquarters.

Time	Activity
07:30	Meeting time
07:45	Departure
08:00-09:30 (90 mins)	Travel time
09:30-11:30 (120 mins)	Presentation and Guided Tour
	Discussant: Dian Kurniawati, Vice President, Director, PT ALBA
	Tridi Plastics Recycling Indonesia
	Q&A
11:30-12:00 (30 mins)	Travel to lunch venue
12:00-13:30 (90 mins)	Lunch and Final Reminders/Closing