

ASIA AND THE PACIFIC FUTURES DIALOGUE

12-13 June 2024 • Luxembourg







PROGRAM

| | DAY 1 |
|------------------------------|---|
| 0.20 0.00 | 12 June 2024, Weicker Building, University of Luxembourg |
| 8:30-9:00 (30 mins) | REGISTRATION |
| 9:00-9:05 | OPENING REMARK |
| (5 mins) | Prof. Katalin Ligeti, Dean, Faculty of Law, Economics and Finance University of Luxembourg |
| 9:05-10:05 | LECTURE 1: INCLUSIVE FINANCE AND SUSTAINABILITY |
| (60 mins) | Moderator: Prof. Dirk Zetzsche, Professor in Financial Law and ADA Chair in Financial Law (inclusive finance), University of Luxembourg |
| | Presenter: Prof. Michael Halling, Chair in Sustainable Finance, University of Luxembourg |
| | Discussant 1: Arup Chatterjee, Principal Financial Sector Specialist, Asian Development Bank |
| | Discussant 2: Dr. Julia Sinnig, postdoctoral researcher at ADA Chair in Financial Law (inclusive finance), University of Luxembourg |
| 10:05-10:30 (25 mins) | COFFEE BREAK |
| 10:30-11:30 (60 mins) | LECTURE 2: GREENING THE FINANCIAL SYSTEM: CLIMATE FINANCIAL RISKS AND HOW MDBS AND INTERNATIONAL INSTITUTIONS CAN HELP |
| | Moderator: Prof. Dirk Zetzsche, Professor in Financial Law and ADA Chair in Financial Law (inclusive finance), University of Luxembourg |
| | Presenter: Junkyu Lee, Finance Director, Sectors Group, Asian Development Bank |
| | Discussant 1: Dr. Marco Bodellini, University of Luxembourg |
| | Discussant 2: George Sander, Climate Investment Specialist, Green Climate Fund |
| 11:30-13:00 | LUNCH BREAK |
| 13:00-14:00 (60 mins) | LECTURE 3: GENDER BONDS IN ASIA AND THE PACIFIC: FROM INCIDENTAL TO CENTER STAGE |
| | Moderator and Presenter: Sabine Spohn , Principal Investment Specialist, Asian Development Bank |
| | • Discussant 1: Laetitia Hamon, Head of Sustainable Finance, Luxembourg Stock Exchange |
| | |
| | Discussant 2: Ilia Revia, Chief Executive Officer, Crystal |

| DAY 1 | | |
|--|--|--|
| 12 June 2024, Weicker Building, University of Luxembourg | | |
| 14:00-14:30 | COFFEE BREAK | |
| 14:30-15:30 (60 mins) | LECTURE 4: BIG DATA AND DIGITAL TRANSFORMATION IN FINANCE (FINTECH) Moderator: Lotte Schou-Zibell, Advisor, Finance, Sectors Group, Asian Development Bank Presenter: Prof. Dirk Zetzsche, Professor in Financial Law and ADA Chair in Financial Law (inclusive finance), University of Luxembourg | |
| | Discussant 1: Prof. Gilbert Fridgen, University of Luxembourg Discussant 2: Prof. David Lee, Singapore University of Social Sciences | |
| 15:30-16:30 (60 mins) | LECTURE 5: BUILDING REGULATORY AND SUPERVISORY TECHNOLOGY ECOSYSTEMS: FOR ASIA'S FINANCIAL STABILITY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT | |
| | Moderator: Prof. Dirk Zetzsche, Professor in Financial Law and ADA Chair in Financial Law (inclusive finance), University of Luxembourg | |
| | Presenter: Prof. Douglas Arner, Faculty of Law, The University of Hong Kong | |
| | Discussant 1: Prof. Niovi Vavoula, Associate Professor and Chair in Cyberpolicy, University of Luxembourg | |
| | Discussant 2: Lisette Cipriano, Principal Digital Finance Specialist, Sectors Group, Asian Development Bank | |
| 16:30-16:45 (60 mins) | WRAP-UP OF DAY 1 Junkyu Lee, Finance Director, Sectors Group, Asian Development Bank | |
| 17:00-20:00 | WELCOME RECEPTION | |

| DAY 2 | | | |
|---|---|--|--|
| 13 June 2024, Big Bang Room, Luxembourg House of Financial Technology | | | |
| PART I: SEMINAR | | | |
| 8:30-9:00 (30 mins) | REGISTRATION | | |
| 9:00-9:10 (10 mins) | WELCOME REMARK Michiko Suga, Representative, European Representative Office, Asian Development Bank | | |
| 9:10-9:30 (20 mins) | KEYNOTE ADDRESS: EUROPE-ASIA COOPERATION ON FINANCE SECTOR DEVELOPMENT | | |
| | H. E. Gilles Roth, Finance Minister, Government of Luxembourg Fatima Yasmin, Vice-President for Sectors and Themes, Asian Development Bank | | |
| 9:30-9:45 (15 mins) | INTERVENTION | | |

| DAY 2 13 June 2024, Big Bang Room, Luxembourg House of Financial Technology | | | |
|---|---|--|--|
| | PART I: SEMINAR | | |
| 9:45-10:05 (20 mins) | PRESENTATION 1: FINANCING AN INCLUSIVE AND SUSTAINABLE ASIA AND THE PACIFIC THROUGH ADB'S STRATEGY 2030 | | |
| | Christine Engstrom, Senior Director, Finance, Sectors Group, Asian Development Bank | | |
| | Q&A | | |
| 10:05-10:25 (20 mins) | PRESENTATION 2: LEVERAGING DIGITAL TECHNOLOGY FOR CLIMATE RESILIENCE, INCLUSION, AND EMPOWERMENT IN THE FINANCE SECTOR | | |
| | Lisette Cipriano, Principal Digital Finance Specialist, Sectors Group, Asian Development Bank | | |
| | Cantilan Bank story – core banking migration to cloud technology (Typhoon Odette), Philippines Digital ID for financial inclusion, Papua New Guinea | | |
| | Sabine Spohn, Principal Investment Specialist, Asian Development Bank Women's Finance Exchange in Fiji | | |
| | Q&A | | |
| 10:25-10:40 | FIRESIDE CHAT: DIGIZEN AND CRYSTAL | | |
| (15 mins) | Moderator: Lotte Schou Zibell, Advisor, Finance Sectors Group, Asian Development Bank PANELISTS: | | |
| | Kimmo Kovisto, Chief Executive Officer, Digizen | | |
| | Ilia Revia, Chief Executive Officer, Crystal | | |
| 10:40-11:45 (65 mins) | ROUNDTABLE 1: BUILDING AN INNOVATIVE AND SUSTAINABLE FINANCE SECTOR IN ASIA AND THE PACIFIC | | |
| | Moderator: Junkyu Lee, Finance Director, Sectors Group, Asian Development Bank | | |
| | PANELISTS: | | |
| | Julie Godin, Manager – European Partnerships, Global Green Growth Institute, Luxembourg | | |
| | Damien Serra, Task Team Leader – Financial systems division, Agence Française de Développement | | |
| | Dr. Paul Ryan, Head of the International Finance Division, Department of Finance, Ireland | | |
| | Reema Nanavaty, Director, Self-Employed Women's Association Q&A | | |

| DAY 2 | | |
|--|--|--|
| 13 June 2024, Big Bang Room, Luxembourg House of Financial Technology PART I: SEMINAR | | |
| 11:45-12:50 (65 mins) | ROUNDTABLE 2: STRENGTHENING PRIVATE SECTOR'S ROLE IN MOBILIZING INVESTMENTS IN THE ASIAN REGION | |
| | Moderator: Christine Engstrom, Senior Director, Finance, Sectors Group Asian Development Bank | |
| | Sabine Spohn, Principal Investment Specialist, Asian Development Bank Dr. Ilonka Rühle-Stern, Head of Asia Division, German Savings Bank Foundation Dr. Annette Detken, Head, InsuResilience Solutions Fund Management, Frankfurt School of Finance and Management Q&A | |
| 12:50-13:00 | NEXT STEPS AND CLOSING REMARKS | |
| (10 mins) | Robert Marc Schoellhammer, Advisor, Sectors Group, Asian Development Bank | |
| 13:00-14:00 | LUNCH BREAK | |
| | PART II: MEET THE EXPERTS: LUXEMBOURG'S AGENCIES ON SUSTAINABLE FINANCE AND DIGITAL FINANCE | |
| 14:00-15:00 (60 mins) | STREAM 1: LUXEMBOURG HOUSE OF FINANCIAL TECHNOLOGY: LHOFT ▶ The LhoFT is the national platform and central hub for Fintech LhoFT is Luxembourg's Fintech Innovation Hub, that has an incubation and innovation program. They offer a range of services to Fintech companies, as well as established financial institutions, corporates, venture capitalists, legal, and advisory firms. LhoFT will showcase Luxembourg fintech solutions and frontier innovations that can help solve development challenges. Q&A | |
| 15:00-15:30 (30 mins) | BREAK | |
| 15:30-16:30 (60 mins) | STREAM 2: LUXEMBOURG GREEN EXCHANGE ACADEMY ▶ Build your sustainable finance expertise LGX Academy (luxse.com) The Luxembourg Stock Exchange established the LGX Academy to strengthen sustainable finance | |
| | knowledge in Luxembourg and beyond. The LGX Academy offers tailor-made lectures to participants of all levels on a broad range of topics linked to sustainable finance, such as its foundations, products & standards, applicable regulations and current market practice, thereby allowing participants to start their sustainable finance journey. | |
| 16:30-17:00 (30 mins) | Q&A BREAK | |

DAY 2

13 June 2024, Big Bang Room, Luxembourg House of Financial Technology

PART I: SEMINAR

17:00-18:00 (60 mins)

STREAM 3: LUXEMBOURG DEVELOPMENT COOPERATION AGENCY (LUXDEV)

LuxDev - Home

LuxDev is an operational pillar of Luxembourg's bilateral cooperation system whose mission is to actively participate in the implementation of the development cooperation policy of the Luxembourg government mainly focuses on poverty eradication and sustainable development in its social, economic and environmental aspects.

<u>LuxDev's Vision 2030</u> is based on the sustainable development goals (2030 Agenda "Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development") and in particular the Luxembourg's General Cooperation Strategy – The road to 2030, which sets out Luxembourg's commitments in terms of development cooperation and humanitarian action.

Q&A

18:00–20:00 (120 mins)

COCKTAIL RECEPTION