







26-27 June 2024 • Jakarta, Indonesia

WORKSHOP AGENDA

Day 1: 26 June 2024, Time: 9.00 - 17.00 - Full day workshop

Day 2: 27 June 2024, Time: 8.00 - 12.30 - Site visit to reuse/refill business, 14.00 - 16.00 - Workshop

Workshop Format: Hybrid

Venue: Four Points by Sheraton Jakarta, Thamrin, Jl. M.H. Thamrin, RT.8/RW.4, Gondangdia, Menteng,

Central Jakarta City, Jakarta 10350, Indonesia

Overview

Growing volumes of plastic waste is a major issue in Southeast Asia and collection and recycling rates are relatively low in most countries. Many government agencies are tasked with developing and implementing plans to manage plastic waste through circular interventions. Such interventions require significant financial resources, but most government agencies tasked with managing plastic waste management are not trained or informed about how to increase the amount of financial resources to increase plastic circularity. Government agencies require capacity building on the different policy and non-policy actions they can take to accelerate financing for plastics circularity projects and how governments can create de-risking conditions in their respective countries that increase the amount of investments from the private sector.

Recognizing these challenges, the Asian Development Bank, in collaboration with the Coordinating Body on the Seas of East Asia (COBSEA), is hosting a regional capacity building workshop: Accelerating Investments for Plastics Circularity, 26-27 June 2024 at Four Points by Sheraton Jakarta. This two-day workshop which includes capacity building activities and a half-day site visit, is for government officials from Cambodia, Indonesia, Malaysia, the People's Republic of China, the Philippines, the Republic of Korea, Singapore, Thailand, and Viet Nam as part of the knowledge program of ADB's Technical Assistance: Promoting Action on Plastic Pollution.

Workshop Goal

The workshop aims to provide government participants with an overview of the financing landscape for plastics circularity projects and the role of government in creating enabling environments for policies, and public investments and catalyzing private sector finance at small, medium, and large scales

Target Audience

Policy, planning, and program development government officers

Learning Objectives

By the end of the workshop, government participants should be able to do the following:

- 1. Understand what policy, regulatory, and economic instruments governments can adopt to support the scaling-up of plastic waste management and how to choose options that suit each country's needs.
- 2. Understand what loans, investments, blended finance, and programs governments can implement (such as concessional loans, grants, and credit guarantees) and how to design these types of investments.
- 3. Understand what finance instruments and mechanisms (such as bonds, venture capital, insurance, microfinance, and impact investment funds) can increase the flow of private capital for plastic circularity and how governments can take action to support this.







26-27 June 2024 • Jakarta, Indonesia

Day 1: Workshop on Accelerating Investments for Plastics Circularity 26 June 2024

TIME	ACTIVITY	SPEAKERS		
8.30-9.00	Registration			
Opening of Workshop				
9.00-9.20 (20 min)	Welcome remarks from the Government of Indonesia, ADB, and COBSEA	Nani Hendiarti, Deputy Coordinating Minister for Forestry and Environmental Management at the Coordinating Ministry for Maritime Affairs and Investment. Anna Fink, Senior Country Economist, Indonesia Resident Mission, Asian Development Bank Mahesh Pradhan, Coordinator, COBSEA		
9.20-9.25 (5 min)	Workshop preliminaries	Erin Sinogba, Project and Knowledge Management Lead, Asian Development Bank		
9.25-9.35 (10 min)	Scene setting presentation: Finance for Plastic Circularity	James Baker, Senior Circular Economy Specialist (Plastics), Asian Development Bank		
9.35-9.45 (10 min)	Group photo session			
Session 1:	Session 1: Policy Initiatives at the Global and Regional Levels to Finance Plastics Circularity			
9.45-9.55 (10 min)	Presentation Re-cap of Global Plastics Treaty and the 4th Intergovernmental Negotiating Committee and Implications for Financing and Investments	Roger Joseph Guzman, Consultant, Asian Development Bank		
9.55-10.05 (10 min)	Presentation Regional Initiatives for Accelerating Investments in Plastics Circularity	Elviyani Nasution, Country Head for Indonesia, ING (UNEP FI member)		
10.05-10.15 (10 min)	Q&A			
10.15-10.35 (20 min)	Breakout Groups Activity Financing Under the Global Plastics Treaty			
10.35-10.50 (15 min)	Morning Break			
Session 2: National Policy Solutions and Initiatives to Support Financing of Plastics Circularity				
10.50-11.05 (15 min)	Presentation Regulatory and Economic Instruments to Support Plastic Circularity	Panate Manomaivibool, Assistant Professor, Mae Fah Luang University		
11.05-12.00 (55 min)	Roundtable Updates Government Plastic Circularity Financing Initiatives in Asia	Representatives from participating government agencies		







26-27 June 2024 • Jakarta, Indonesia

TIME	ACTIVITY	SPEAKERS
12.00-12.05 (5 min)	Recap of the morning session and transition to lunch	
12.05-13.20 (75 min)	Lunch Break	
13.20 - 13.30 (10 min)	Energizer activity	
Session 3: Success Stories and Lessons Learned in Financing Plastics Circularity		
13.30-13.40 (10 min)	Presentation De-risking Plastics Circularity Projects and Needs of The Private Sector	Andreas Thermann, Environmental Finance and Partnership Specialist, Asian Development Bank
13.40-13.50 (10 min)	Presentation Implementing Plastics Recycling at Scale with the Informal Sector	Dian Kuniawati, Vice President, PT ALBA Tridi Plastics Recycling Indonesia
13.50 - 14.25 (35 min)	Panel Discussion Behind-the-scenes of the ADB \$44.2 Million Blue Loan with ALBA Tridi	Moderator: Andreas Thermann, Environmental Finance and Partnership Specialist, Asian Development Bank Panelists: James Baker, Senior Circular Economy Specialist (Plastics), Asian Development Bank Dian Kuniawati, Vice President, PT ALBA Tridi Plastics Recycling Indonesia David Dovan, Senior Investment Specialist - Private Sector Operations Department, Asian Development Bank
Session 4: A	ctionable Steps to Move Money To	wards Plastics Circularity While Being Inclusive
14.25-14.35 (10 min)	Presentation Innovative Financing and Bonds to Accelerate Plastic Circularity	Regula Schegg, Founding Partner, Circulate Capital
14.35-14.45 (10 min)	Presentation Gender Lens in Accessing Financing for Plastics Circularity	Caterina Meloni, Lead Gender Finance and Climate Advisor, Connecting Founders
14.45-14.55 (10 min)	Presentation Supporting Small-medium Enterprises Access Financing for Plastic Circularity Projects	Rocky Pairunan, Manager, National Plastics Action Partnership (NPAP) Indonesia
14.55-15.10 (15 min)	Q&A	
15.10-15.30 (20 min)	Breakout Groups Activity Financing mechanisms	
15.30-16.00 (30 min)	Afternoon Break	







26-27 June 2024 • Jakarta, Indonesia

TIME	ACTIVITY	SPEAKERS		
Session 5: Moving Forward to Addressing Needs, Building Opportunities, and Working with Partners to Support Plastics Circularity Financing				
16.00-16.10 (10 min)	Mentimeter survey exercise			
16.10-16.55 (45 min)	Showcase of Multilateral Support and Solution Offerings Resources to Support Acceleration of Plastics Circularity Investments	Representatives will share what support their organizations can provide to governments in accelerating investments in plastic circularity. Organizations include. 1. Circulate Capital 2. KfW 3. NPAP Indonesia 4. The Circulate Initiative 5. United Nations Environment Programme Finance Initiative 6. Verra Participants will have the opportunity to ask questions to the representatives.		
16.55-17.00 (5 min)	Day 1 Closing Remarks	ADB and COBSEA		
17.00	Networking			

Day 2: Site Visit at Alner and Reflections and Future Planning 27 June 2024

TIME	ACTIVITY	DETAILS	
Morning Session: Site Visit to Alner			
8.00 - 12.30	Alner Site Visit Tours		
12.30-14.00 (90 min)	Lunch Break		
Afternoon Session: Reflection, Ideas Market, and Closing Plenary			
14.00-14.10 (10 min)	Recap of Day 1	Workshop emcee will present a recap of day 1 of the workshop	
14.10-14.30 (20 min)	Reflection discussion	This discussion will give the opportunities for participants to reflect on the learnings from day 1	
14.30-15.20 (50 min)	Ideas marketplace activity	This activity involves a series of idea exchanges between all participants at the workshop regarding investments in plastic circularity. A representative from each government agency participating at the workshop will share and discuss ideas about what their respective agency and country can do to support plastic circularity investments in the coming year and what learnings from the workshop can be applied. All remaining participants at the workshop will get to	









26-27 June 2024 • Jakarta, Indonesia

		meet and talk with a different government agency every 10 minutes.
15.20-15.50 (30 min)	Ideas marketplace discussion	The emcee will facilitate a discussion among the participants about the ideas and actions that were discussed by each government agency country.
15.50-16.00 (10 min)	Closing plenary	Closing remarks from ADB and COBSEA

Knowledge Partner: COBSEA

The Coordinating Body on the Seas of East Asia (COBSEA) is a regional intergovernmental mechanism and one of 18 Regional Seas programmes. It is the decision-making body for the East Asian Seas Action Plan, bringing together nine countries – Cambodia, China, Indonesia, Republic of Korea, Malaysia, the Philippines, Thailand, Singapore, and Viet Nam – in protection and sustainable development of the marine and coastal environment. COBSEA focuses on marine pollution, ecosystem-based marine and coastal planning and management, and ocean governance. The COBSEA Secretariat is hosted by Thailand in Bangkok and administered by the UNEP Ecosystems Division in Nairobi. www.cobsea.org

Event Organizer: Seureca in consortium with DT Global

Seureca is the Consulting Engineering and Strategic and Operational Assistance division of the Veolia Group. Striving for Ecological Transformation, they assist clients in a transition towards a more sustainable economy and a positive footprint. Seureca designs solutions adapted to today's environmental challenges in the fields of Water, Energy, Waste Recovery, and Recycling for industries, public authorities, as well as the tertiary sector.

DT Global is an international development consultancy based in the United Kingdom with 10 offices across the world. DT Global has partnered with communities, governments, aid organizations, and the private sector to develop engineered infrastructure projects, as well as the associated management and institutional arrangements to deliver public services and attract investment.