

## Nature Climate Nexus: Nature-Based Solutions for Urban and Rural Landscapes

TIME	17 SEPTEMBER (Tuesday)	18 SEPTEMBER (Wednesday)	19 SEPTEMBER (Thursday)
9:00	Welcome and Introduction (30 min.) Speakers: Yoko Watanabe and Brooke Atwell	Welcome and Review Day (15 min.) Speaker: Brooke Atwell	Welcome and Review Day (15 min.)
9:15	Review of training objectives and agenda Participants introduce themselves	Case Study: Cape Town (30 min.) Speaker: Brooke Atwell	Group Presentations (1 hr. 15 min.) Moderators: Brooke Atwell and Ben Furmage • Highlights for each project case (10 min. per project)
9:30	Nature-based Solutions (NBS) and Water Security Challenges across the Rural to Urban Continuum 101 (1 hr.) Speakers: Brooke Atwell, Ben Furmage, and Lyndon DeSalvo	Restoring the ecological infrastructure through invasive alien plant removal as a cost-effective and sustainable means of augmenting water for the Greater Cape Town Region.	<ul> <li>Identification of potential follow-up support</li> </ul>
9:45 10:00	Discuss key concepts (water security challenges, watershed health, ecosystem services supporting people and nature) and NBS definitions and opportunities for climate-resilient water security and examples	Case Studies from the Resilient Urban Centers and Surrounds Project (30 min.) Speaker: Ben Furmage Practical demonstration of the principles and tools introduced to a high-density capital city (e.g. Bangkok) and a regional urban center (e.g. Phu Quoc, Viet Nam)	
10:15		Case Study: United States of America (30 min.)	
10:30	COFFEE BREAK (15 min.)	Speaker: Lyndon DeSalvo	COFFEE BREAK (15 min.)
10:45	NBS in Practice across Urban and Rural Areas for Climate- Resilient Water Management: Key Considerations for	COFFEE BREAK (15 min.)	ADB Managed Trust Funds
11:00 11:15 11:30	<ul> <li>Resilient water Management: Key Considerations for Implementing NBS at Scale (1 hr. 15 min.)</li> <li>Speakers: Erik Spiro-Larrea, Ben Furmage, and Lyndon DeSalvo</li> <li>How to incorporate NBS into project preparation process</li> <li>Examples of several NBS programs which are or have the potential to be delivering activities at scale with multiple quantifiable benefits</li> </ul>	Return of Investments Evaluation for NBS-WS (45 min.)         Speakers: Erik Spiro-Larrea and Ben Furmage         • Building the business case for climate-resilient NBS in an urban context         • Methodology and tools (e.g. WaterProof; benefit-cost analysis [INFEWS])         • Application to the case studies presented before	Next Steps and Resources (30 min.) Speaker: Erik Spiro-Larrea Links to resources, affiliate networks, terms of references, Nature For Water Facility, other tools
11:45	<ul> <li>Key things to get right, questions to ask for procurement of NBS services across urban and rural scales</li> </ul>		Closing Remarks (15 min.) <ul> <li>Round of thank you and appreciation</li> <li>Feedback form</li> </ul>
12:00	Office Hours (as relevant)	Office Hours (as relevant)	
12:15	Trainers from TNC and Monash University are available to answer participants' questions (online or on-site)	Trainers from TNC and Monash University are available to answer participants' questions (online or on-site)	
12:30	LUNCH BREAK (1 hr. 30 min.)	LUNCH BREAK (1 hr. 30 min.)	
14:00	Clinic Sessions* 1.5 hours per project (ARM and PRC)	Clinic Sessions* 1.5 hours per project (ARM and PRC)	
15:30	BREAK (15 min.)	BREAK (15 min.)	
15:45	Clinic Sessions* 1.5 hours per project (BAN and THA)	Clinic Sessions* 1.5 hours per project (BAN and THA)	
17:00+			

\*Each project will enjoy two 1.5 hours clinic sessions, on Day 1 and Day 2.