

Asia Clean Blue Skies Program | Knowledge Sharing Event STRATEGIES FOR IMPLEMENTATION OF LOW EMISSION ZONES IN ASIA

Date and time:	May 8 – 9, 2024 (Wednesday - Thursday); 9:30 – 16:00 (GMT +7)
In-person venue:	Amari Bangkok Hotel, Bangkok, Thailand
Online meeting room:	https://bit.ly/KSE_LEZinAsia

BACKGROUND

Rapid urbanization and population growth in the Asian region have led to a surge in vehicle fleets. In many cities, this has not been matched by investment in mitigation measures such as vehicle emission controls, cleaner fuels, and travel demand management systems. As a result, traffic-related emissions have led to elevated levels of air pollutants such as particulate matter, nitrogen oxides, and volatile organic compounds.

Traffic-related air pollution (TRAP) poses a significant threat to public health and the environment. These include health impacts such as increased rates of respiratory diseases, cardiovascular issues, and other health complications. Therefore, it is recognized that there is a need for swift and coordinated action in Asia. Implementing transport and urban air quality management measures like Low Emission Zones (LEZ) can help in improving air quality and fostering healthier, more equitable and more sustainable communities. Such initiatives will entail collaboration among governments, private sector, industries, and communities to address this critical issue.

The Asian Development Bank (ADB) aims to play a more active role and be a leader in air quality management (AQM) by scaling up investments and capacity building support to developing countries in Asia and the Pacific. Through the Asia Clean Blue Skies Program (ACBSP), several knowledge sharing events on AQM topics have been organized on behalf of ADB by Ricardo Energy and Environment, Clean Air Asia and Air Quality Consultants since 2022. In May 2022, a knowledge sharing event entitled *Opportunities for improving air quality through urban planning and transport solutions* was conducted which featured Berlin in Germany's experience in LEZ enforcement to address mobile emissions.

Furthermore, LEZs, as a tool in addressing emissions from the transport sector, garnered much interest throughout the Better Air Quality Conference in November 2023. Building on the outcomes of the previous events, this session moves on to focus on the most effective strategies and best practices for implementing LEZs in Asian cities.

OBJECTIVE OF THE SESSION

The session aims to facilitate sharing of knowledge, experiences, and best practices on planning and implementation of LEZs in the diverse urban landscape of the Asian region. Esteemed experts will discuss practical strategies for designing, implementing, and monitoring LEZ in Asian cities. The workshop will consider practical and technical issues, engagement with key delivery partners and the wider community, and funding opportunities, challenges, experiences, and lessons learned by Asian



cities in implementing LEZs will be discussed through the event. In particular, the two-day hybrid learning event aims to achieve the following:

- To highlight the impacts of TRAP and the potential of LEZs in addressing it;
- To understand local context, strategies, and best practices of LEZ implementation in Asia;
- To identify challenges in LEZ implementation in Asia and opportunities for synergy with local transport actions and programs; and
- To apply lessons learned from the knowledge sharing event (KSE) towards planning for local LEZ implementation.

TARGET PARTICIPANTS

This event will bring together all interested stakeholders to discuss challenges, best practices, and strategies associated with LEZs. The following participants are invited to the session:

- Government officials representing the national and local agencies on
 - Ministry of Natural Resources and Environment
 - o Ministry of Energy
 - Ministry of Commerce
 - Ministry of Finance
 - Ministry of Transport
 - Ministry of Public Health
 - Department of Climate Change and Environment
 - Bangkok Metropolitan Administration
 - Department of Environment
 - Finance Department
 - Traffic and Transport Department
 - Department of Planning and Urban Development
 - Health Department
- Academic institutions
- Development and civil society organizations
- Transportation, environment, and climate experts
- International delegates endorsed by the ADB

SESSION PROGRAM

DAY 1 AGENDA (GMT+7)		SPEAKER	
9:30-9:40	Welcome Remarks	Mr. Pornphrom N.S.	
(10 mins)		Vikitsreth	
		Adviser to Governor of	
		Bangkok (Environmental	
		Affairs), Bangkok	
		Metropolitan	
		Administration	
9:40 - 9:50	Opening Remarks	Mr. Kanzo Nakai	
(10 mins)		Director, Transport Sector	
		Office, ADB	
9:50 - 9:55	Event Overview	Ms. Dana Babela	
(5 mins)	Presentation of the workshop agenda	Senior Researcher	
	Introductory survey	Clean Air Asia	



	DAY 1 AGENDA (GMT+7)	SPEAKER
9:55 - 10:15	Setting the scene	Dr. Raymund Abad
(20 mins)	• Extent and impacts of Traffic-related air	Sustainable Transport Lead
`	pollution (TRAP) in Asia	Clean Air Asia
	 Overview of solutions/strategies (ASI framework) 	
	to address TRAP (highlighting LEZs)	
10:15 - 10:40	Health impacts of traffic-related air pollution	Dr. Hanna Boogaard
		Dr. Hanna Boogaard
(25 mins)	(TRAP)	Consulting Principal
	• Discussion on the latest studies on the health	Scientist, Health Effects
	effects of traffic-related air pollution and traffic	Institute
	policy measures	
10:40 - 10:55	Coffee break	
(15 mins)		
10:55 - 11:40	Addressing transport emissions through Low	Ms. Yidan Chu
(30 mins, 10	Emission Zones	Researcher and co-
mins Q&A)	 Introduction on LEZs and related strategies 	coordinator of the Cities
	 Overview of existing policies and regulations 	cluster, International
		Council on Clean
	Planning for LEZs, design/tailoring for regional	
	context/needs	Transportation (ICCT)
	Financial support measures (ex.	
	retrofitting/vehicle replacement, scrappage)	
	Co-benefits from implementation, synergies	
	with other urban and transport	
	actions/solutions	
11:40 - 11:50	Activity: Identifying local challenges	Ms. Dana Babela
(10 mins)		Senior Researcher
(********)	What are the challenges or barriers that your city is	Clean Air Asia
	encountering in planning for or implementing LEZs?	
11.50 12.00	Croup Bhoto	
	Group Photo	
(10 mins)		
(10 mins) 12:00 – 13:30	Group Photo Lunch Break	
(10 mins) 12:00 – 13:30 (1 hr 30 min)	Lunch Break	
(10 mins) 12:00 – 13:30 (1 hr 30 min)		Ms. Shirley Rodrigues
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40	Lunch Break	Ms. Shirley Rodrigues Deputy Mayor for
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40	Lunch Break Video: London Experience on LEZ	Deputy Mayor for
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40	Lunch Break Video: London Experience on LEZ	
(10 mins) 12:00 – 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 – 13:40 (10 mins)	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation	Deputy Mayor for Environment and Energy, London
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A)	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools RAPAP: Asia Pacific Regional Action Programme	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40 (15 mins, 5	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma Economic Affairs Officer,
11:50 - 12:00 (10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40 (15 mins, 5 mins Q&A)	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools RAPAP: Asia Pacific Regional Action Programme	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma Economic Affairs Officer, Environment and
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40 (15 mins, 5	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools RAPAP: Asia Pacific Regional Action Programme	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma Economic Affairs Officer,
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40 (15 mins, 5	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools RAPAP: Asia Pacific Regional Action Programme	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma Economic Affairs Officer, Environment and
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40 (15 mins, 5	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools RAPAP: Asia Pacific Regional Action Programme on Air Pollution	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma Economic Affairs Officer, Environment and Development Division,
(10 mins) 12:00 - 13:30 (1 hr 30 min) 13:30 - 13:40 (10 mins) 13:40 - 14:20 (30 mins, 10 mins Q&A) 14:20 - 14:40 (15 mins, 5 mins Q&A)	Lunch Break Video: London Experience on LEZ Implementation Monitoring and Evaluation • Overview of tools/technology/processes for M&E • Enforcement mechanisms/tools RAPAP: Asia Pacific Regional Action Programme	Deputy Mayor for Environment and Energy, London Ms. Joanne Green Associate Director, Ricardo Mr. Anshuman Varma Economic Affairs Officer, Environment and Development Division,



	DAY 1 AGENDA (GMT+7)	SPEAKER
(60 mins)	The goal of the activity is to give opportunity for	
	participants to apply what they have learned in the	Atty. Glynda Bathan-
	KSE through designing of a proposal framework for	Baterina
	LEZ implementation in their cities.	Ms. Dang Espita Casanova
		Ms. Dana Babela
	Guide Question: Illustrate/describe how you	Clean Air Asia
	envision an LEZ within your city.	
	(30 mins for activity, 15 mins for breakout group	Ms. Joanne Green
	sharing, 15 mins for sharing to the plenary)	Ricardo
15:55-16:00	Synthesis and wrap-up of Day 1	Dang Espita Casanova
(5 min)	Summary of Day 1 and overview of Day 2	Program Manager
		Clean Air Asia

DAY 2 AGENDA (GMT+7)		SPEAKER
9:30-9:40 (10 mins)	Opening Remarks	Ms. Karma Yangzom Air Quality Management Focal Point, ADB
9:40 - 9:50	Day 2 Overview	Ms. Dana Babela
(10 mins)	• Recap of Day 1 and Presentation of the workshop agenda for Day 2	Senior Researcher Clean Air Asia
9:50 - 10:20	Financing Low Emission Zones	Ms. Faela Sufa
(25 mins, 5 mins Q&A)		Transport Specialist, ADB
10:20 – 10:35 (15 mins)	Coffee break	
10:35 - 10:55	Case Study: Pilot of the green truck corridor in	Ms. Zhou Yufang
(20 mins)	the Beijing-Tianjin-Hebei region	Energy Conservation and Pollution Reduction Center, Beijing Transport Research Institute
10:55 – 11:15 (20 mins)	Case Study: Low Emission Zone in Jakarta	Ms. Yayah Soleha Head of Integration and
		Transport Development Section, Jakarta Transportation Agency
11:15 - 11:35 (20 mins)	Case Study: Bangkok	Dr. Ittipol PawarmartHead of AutomotiveEmission Laboratory, AirQuality and NoiseManagement Division,Pollution ControlDepartment (PCD), Ministryof Natural Resources andEnvironment
11:35 - 11:55	Q&A for Case Study Presentations	Ms. Joanne Green
(20 mins)		Associate Director Ricardo



	DAY 2 AGENDA (GMT+7)	SPEAKER
11:55 – 12:00		
(5 mins)		
12:00 - 13:30	Lunchbreak	
(90 mins)		
13:30 - 13:35	City Presentations: Introduction of Speakers	Ms. Dana Babela
(5 mins)		Senior Researcher
		Clean Air Asia
13:35 - 14:00	City Presentation: Hanoi, Vietnam	Ms. Thuy Le Thanh
(25 mins)		Head of Project
		Management and
		Communication, Hanoi
		Environmental Protection
		Agency
14:00 - 14:25	City Presentation: Pasig, Philippines	Atty. Diego Luis Santiago
(25 mins)		Deputy City Administrator
		City Government of Pasig
14:25 -14:40	Moderated Panel Discussion	Atty. Glynda Bathan-
(15 mins)	The panel discussion aims to provide the audience	Baterina
	an opportunity to ask questions and the panel can	Deputy Executive Director,
	further elaborate on the topics presented.	Clean Air Asia
	(Questions from live audience)	
	(other cities and experts will be able to provide	
	comments/suggestions for improvement of the project	
	ideas)	
14:40 – 14:55 (15 mins)	Coffee Break	
14:55 - 15:40	Activity Part 2: Synergies for LEZ Implementation	Moderated by:
(45 mins)	Guide Question:	
(1. Identify priority location within your city	Atty. Glynda Bathan-
	(area, corridor, street, zone) and briefly	Baterina
	discuss why it should be prioritized for LEZ	Ms. Dang Espita Casanova
	implementation.	Ms. Dana Babela
	2. Identify any existing efforts of your city that	Clean Air Asia
	can be linked with LEZ implementation.	
		Ms. Joanne Green
	(30 mins activity, 15 mins group sharing)	Ricardo
15:45 -15:50	Audience Evaluation	Ms. Dana Babela
(5 mins)	Google Form (Evaluation)	Clean Air Asia
15:50 -16:00	Closing	Ms. Yoko Watanabe
(10 mins)	Synthesis and next steps	Director, Environment
		Group, Climate Change and
		Sustainable Development
	tor: Ms. Dana Babela. Clean Air Asia	Department, ADB

Session Moderator: Ms. Dana Babela, Clean Air Asia