## TONGA

In-country Consultation for the Safeguard Policy Review and Update

with Governments and Civil Society Organizations

## **PROGRAM OF ACTIVITIES**

01:00 - 04:00 pm (Tonga time) | 08:00 - 11:00 am (Manila time)

17-19 August 2022

National Reserve of Tonga, Level 4, Salote Road, Nuku'alofa and Online (via Zoom)

TIME	SESSIONS	
DAY 1 (17 AUGUST 2022) WITH GOVERNMENTS		
01:00 - 01:10 (10 mins)	<b>Opening Prayer</b> Mr. Kaivei Hoeft, Chief Accounting Officer, Tonga Ministry of Finance	
	<b>Technical Announcements and Acknowledgement of Participants</b> Balwyn Fa'otusia, Senior Country Officer, Pacific Department (PARD)	
01:10 - 01:20 (10 mins)	Welcome Remarks Mr. Nissanka A. Salgado, Head of Project Administration Unit, Pacific Subregional Office	
	<b>Opening Remarks</b> Ms. Kilisitina Tuaime'api, Chief Executive Officer, Tonga Ministry of Finance	
01:20 - 01:40 (20 mins)	Session 1: <u>Brief Overview and Background of the ADB Safeguard Policy Update</u> - Presentation and Q&A (short clarifications)	
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC)	
01:40 - 02:00 (20 mins)	Session 2(a): <u>Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental</u> <u>Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder</u> <u>Consultations</u>	
	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC	
02:00 - 02:20 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion	
02:20 - 02:30 (10 mins)	Screen Break (Short tea break)	
02:30 - 02:50 (20 mins)	Session 2(b): <u>Safeguard Policy Directions and Recommendations for Social Safeguards:</u> <u>Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder</u> <u>Consultations</u>	
	Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC	
02:50 - 03:10 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion	
03:10 - 03:50 (40 mins)	Session 3: Discussion   (i) What are your views on the findings and key recommendations on the policy direction?   (ii) What are the key challenges and implementation issues in Tonga?   Moderated online: Ferila Brown, Senior Safeguards Officer, PARD	
	Facilitated in-country: Balwyn Fa'otusia, Senior Country Officer, PARD	
03:50 - 04:00 (10 mins)	<u>Wrap Up and Closing Remarks</u> Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC	

TIME	SESSIONS
	DAY 2 (18 AUGUST 2022) WITH GOVERNMENTS
01:00 - 01:10 (10 mins)	<b>Opening Prayer</b> Mr. Kaivei Hoeft, Chief Accounting Officer, Tonga Ministry of Finance
	Technical Announcements
01:10 - 01:20 (10 mins)	Rationale for the upcoming session Balwyn Fa'otusia, Senior Country Officer, Pacific Department (PARD)
01:20 - 02:00 (40 mins)	Session 4: FCAS & SIDS Approach to Safeguards
	<b>4(a) FCAS and SIDS in ADB</b> Rosalind McKenzie, Principal Operations Coordination Specialist, PARD
	<b>4(b) Safeguards requirements for FCAS and SIDS and the Shared Approach</b> Taniela Faletau, Safeguards Specialist, PARD
02:00 - 02:20 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion
02:20 - 02:30 (10 mins)	Screen Break (Short tea break)
02:30 - 02:50 (20 mins)	4(c) Benchmarking findings and key recommendations for the Policy revision
(20 mms)	Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC Irina Novikova, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC
02:50 - 03:10 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion
03:10 - 03:50 (40 mins)	Session 5: Discussion   (i) What are your views on the findings and key recommendations in regard to the application   of safeguards in FCAS/SIDS?   (ii) How can it be improved to address key implementation challenges in Tonga?   Moderated online: Ferila Brown, Senior Safeguards Officer, PARD   Facilitated in-country : Balwyn Fa'otusia, Senior Country Officer, PARD
03:50 - 04:00 (10 mins)	Wrap Up and Closing Remarks Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC



TIME	SESSIONS	
DAY 3 (19 AUGUST 2022) WITH CIVIL SOCIETY ORGANIZATIONS		
01:00 - 01:10 (10 mins)	<b>Opening Prayer</b> TBC	
	<b>Technical Announcements and Acknowledgement of Participants</b> Balwyn Fa'otusia, Senior Country Officer, Pacific Department (PARD)	
01:10 - 01:15 (5 mins)	Welcome Remarks Mr. Nissanka A. Salgado, Head of Project Administration Unit, Pacific Subregional Office	
01:15 - 01:35 (20 mins)	Session 1: <u>Brief Overview and Background of the ADB Safeguard Policy Update</u> - Presentation and Q&A (short clarifications)	
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC)	
01:35 - 01:55 (20 mins)	Session 2(a): <u>Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental</u> <u>Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder</u> <u>Consultations</u>	
	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC	
01:55 - 02:15 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion	
02:15 - 02:25 (10 mins)	Screen Break (Short tea break)	
02:25 - 02:45 (20 mins)	Session 2(b): <u>Safeguard Policy Directions and Recommendations for Social Safeguards:</u> <u>Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder</u> <u>Consultations</u>	
	Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC	
02:45 - 03:05 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion	
03:05 - 03:45 (40 mins)	Session 3: Discussion (i) What are your views on the findings and key recommendations on the policy direction? (ii) What are the key challenges and implementation issues in Tonga?	
	Moderated online: Ferila Brown, Senior Safeguards Officer, PARD Facilitated in-country: Balwyn Fa'otusia, Senior Country Officer, PARD	
03:45 - 03:50 (5 mins)	Closing Statement Civil Society Organization Representative	
03:50 - 04:00 (10 mins)	<u>Wrap Up and Closing Remarks</u> Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC	



