REPUBLIC OF THE MARSHALL ISLANDS





PROGRAM OF ACTIVITIES

8-9 November 2022 1:00-4:00 pm (RMI time) | 9:00am - 12:00nn (Manila time) Marshall Island Resort and Online (via Zoom)

TIME	SESSIONS	
DAY 1 (8 November 2022)		
01:00 - 01:10 (10 mins)	Opening Prayer TBC	
	Technical Announcements and Acknowledgement of Participants Ellen Paul, Senior Country Officer, Pacific Department, ADB	
01:10 - 01:20 (10 mins)	Welcome Remarks Emma Veve, Deputy Director General, Pacific Department, ADB (Paul Curry, Principal Operations Coordination Specialist, ADB)	
	Opening Remarks Government Representative	
01:20 - 01:40 (20 mins)	Session 1: Brief Overview and Background of the ADB Safeguard Policy Update – Presentation and Q&A (short clarifications)	
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC), ADB	
	Session 2: Safeguard Policy Directions and Recommendations: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations	
01:40 - 02:00 (20 mins)	Session 2(a): Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental Safeguards Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC, ADB	
02:00 - 02:40 (40 mins)	Questions, Answers and Discussion	
	Moderated online: Taniela Faletau, Safeguards Specialist, PARD, ADB Facilitated in-country: Ellen Paul	
02:40 - 02:50 (10 mins)	Screen Break (Short tea break)	
02:50 - 03:10 (20 mins)	Session 2(b): Safeguard Policy Directions and Recommendations for Social Safeguards: Findings	
	Madhumita Gupta, Principal Social Development (Safeguards) Specialist, SDCC, ADB	
03:10 - 03:50 (40 mins)	Questions, Answers and Discussion	
	Moderated online: Taniela Faletau Facilitated in-country: Ellen Paul	
03:50 - 04:00 (10 mins)	Wrap Up and Closing Remarks	
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC	
	Announcements and Brief Event Evaluation	

TIME	SESSIONS	
DAY 2 (9 NOVEMBER 2022)		
01:00 - 01:10 (10 mins)	Opening Prayer TBC	
	Technical Announcements and Rationale for the Upcoming Session	
	Ellen Paul, Senior Country Officer, Pacific Department (PARD), ADB	
	Session 3: Fragile and Conflict-Affected Situations (FCAS) and Small Island Developing States (SIDS) Approach to Safeguards	
01:10 - 01:50 (40 mins)	Session 3(a): Safeguards Requirements for FCAS and SIDS and Shared Approach	
	Rose McKenzie, Principal Operations Coordination Specialist, PARD, ADB Ferila Brown, Senior Safeguards Officer, PARD, ADB	
01:50 - 02:30 (40 mins)	Questions, Answers and Discussion	
	Moderated online: Ferila Brown Facilitated in-country: Ellen Paul	
02:30 - 02:40 (10 mins)	Screen Break (Short tea break)	
02:40 - 03:10 (30 mins)	Session 3(b): Policy Directions on Safeguard for FCAS and SIDS	
	Irina Novikova, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB	
03:10 - 03:50 (40 mins)	Questions, Answers and Discussion	
	Moderated online: Ferila Brown Facilitated in-country: Ellen Paul	
03:50 - 04:00 (10 mins)	Wrap Up and Closing Remarks	
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC	
	Announcements and Brief Event Evaluation	

For Zoom registration, please scan the QR code



DAY 1



DAY 2





