## **PAPUA NEW GUINEA**

In-country Consultation for the Safeguard Policy Review and Update With Government Stakeholders



## **PROGRAM OF ACTIVITIES**

01:00 - 04:00 pm (Papua New Guinea time) | 11:00 am - 02:00 pm (Manila time) 5-6 September 2022

Lamana Hotel, Port Moresby, Papua New Guinea and Online (via Zoom)

TIME	SESSIONS	
DAY 1 (05 September 2022)		
01:00 - 01:10 (10 mins)	Opening Prayer	
	Technical Announcements and Acknowledgment of Participants Fenella Maree Sam, In-country Consultation Coordinator	
01:10 - 01:15 (5 mins)	Welcome Remarks David Hill, Country Director, ADB Resident Mission in Papua New Guinea (PNRM)	
01:15 - 01:20 (5 mins)	Opening Statement from Government	
	Department of National Planning and Monitoring Representative	
01:20 - 01:40 (20 mins)	Session 1: Brief Overview and Background of the ADB Safeguard Policy Update	
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC)	
01:40 - 02:00 (20 mins)	Session 2(a): Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations	
	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC	
02:00 - 02:20 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion	
02:20 - 02:30 (10 mins)	Screen Break (Tea break)	
02:30 - 02:50 (20 mins)	Session 2(b): Safeguard Policy Directions and Recommendations for Social Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations	
	Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC	
02:50 - 03:10 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion	
03:10 - 03:50 (40 mins)	Session 3: Discussion (i) What are your views on the findings and key recommendations on the policy direction? (ii) What are the key challenges and implementation issues in Papua New Guinea?	
	Moderated online by Taniela Faletau, Safeguards Specialist, Pacific Department (PARD) Facilitated in-country by Jack Stanley, Senior Safeguards Officer, PNRM	
03:50 - 04:00 (10 mins)	Wrap up and Closing Remarks	
(10 111113)	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC	

TIME	SESSIONS
DAY 2 (06 September 2022)	
01:00 - 01:10 (10 mins)	Opening Prayer
	Technical Announcements and Acknowledgment of Participants Fenella Maree Sam, In-country Consultation Coordinator
01:10 - 01:20 (10 mins)	Rationale for the upcoming session Jack Stanley, Senior Safeguards Officer, PNRM
01:20 - 01:40 (20 mins)	Session 4: Presentation: Implementation Issues on Land Acquisition, Involuntary Resettlement and Indigenous Peoples Safeguards in the Pacific
	Taniela Faletau, Safeguards Specialist, PARD
01:40 - 02:00 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion
	Moderated online by Felix Oku, Senior Social Development Specialist, SDCC Facilitated in-country by Jack Stanley, Senior Safeguard Officer, PNRM
02:00 - 02:10 (20 mins)	Screen Break (Tea break)
02:10 - 02:25 (20 mins)	Session 5: Presentation: Land Acquisition, Resettlement and Involuntary Restriction of Access to Land
	Irina Novikova, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC
02:25 - 02:40 (20 mins)	Questions, Answers and Discussion
(20 111113)	Facilitated in-country by Jack Stanley, Senior Safeguard Officer, PNRM
02:40 - 02:55 (15 mins)	Session 6: Presentation: Safeguards for Indigenous Peoples
	Tulsi Charan Bisht, Senior Social Development Specialist (Safeguards), SDCC
02:55 - 03:10 (15 mins)	Questions, Answers and Discussion
	Facilitated in-country by Jack Stanley, Senior Safeguard Officer, PNRM
03:10 - 03:50 (40 mins)	Session 7: Plenary Discussion  1. What are your views on the findings and key recommendations for involuntary resettlement and on Indigenous Peoples  2. Are the recommended policy direction on social safeguards fit for purpose for the Pacific region context or the Papua New Guinea country context?  3. Does Papua New Guinea have adequate capacities to implement the recommended safeguard requirements?
	Moderated online by Taniela Faletau Facilitated in-country by Jack Stanley
03:50 - 04:00 (10 mins)	Wrap Up and Closing Remarks
	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, SDCC

