INDONESIA

In-country Consultation for the Safeguard Policy Review and Update with Government Ministries, Executing and Implementing Agencies



PROGRAM OF ACTIVITIES

29 November 2022 | 09:00 am - 03:30 pm 30 November 2022 | 09:00 am - 04:30 pm Pullman Hotel, Jakarta, Indonesia and Online (via Zoom)

TIME	SESSION	RESOURCE PERSON		
DAY 1 (29 November 2022)				
9:00-9:10 am (10 mins)	Technical Announcements and Acknowledgement of Participants	Event Organizer		
9:10-9:20 am (10 mins)	Welcome Remarks	Jiro Tominaga, Country Director, Indonesia Resident Mission (IRM), ADB		
9:20 – 9:30 am (10 mins)	Opening Statement from Government	Ministry of Finance Representative		
9:30 – 9:50 am (20 mins)	Session 1. Objectives of the Safeguard Policy Review and Update	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC), ADB		
9:50 - 10:50 am	Session 2(a). Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations			
	ADB Presentation (20 mins)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC, ADB		
	Questions, Answers & Discussion (40 mins)	Facilitator: Said Zaidansyah, Deputy Country Director, IRM, ADB Resource Persons: • Bruce Dunn, ADB • Zehra Abbas, ADB		
10:50 - 11:00 am	Coffee/Tea Break	• Zenra Abbas, ADb		
(10 mins)	concepted break			
11:00 am - 12:00 pm				
	ADB Presentation (20 mins)	(Pre-recorded) Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB		

TIME	SESSION	RESOURCE PERSON
	Questions, Answers & Discussion (40 mins)	Facilitator: Said Zaidansyah, IRM, ADB Resource Persons: • Bruce Dunn, ADB • Irina Novikova, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB
12:00 – 1:30 pm (90 mins)	Lunch break	
1:30 - 3:00 pm	Session 3. Proposed Environmental Standards	
	ADB Presentation (30 mins)	Zehra Abbas, ADB
	Questions, Answers & Discussion (60 mins)	 Facilitator: Andrew Fransciscus, Senior Programs Officer, IRM, ADB Resource Persons: (In-person) Zehra Abbas, ADB Dennie Mamonto, Environment Specialist, IRM, ADB (Online) Karma Yangzom, Principal Environment Specialist, SDCC, ADB Duncan Lang, Senior Environment Specialist, SDCC, ADB
3:00 – 3:10 pm (10 mins)	Synthesis of Day 1	Bruce Dunn, ADB
3:10 - 3:30 (20 mins)	Announcement: Overview of Day 2 Coffee/Tea Break	Event Organizer







TIME	SESSION	RESOURCE PERSON		
DAY 2 (30 November 2022)				
9:00 – 9:10 am (10 mins)	Technical Announcement and Acknowledgment of Participants	Event Organizer		
9:10 - 10:30 am	Session 4. Land Acquisition, Resettlement and Involuntary Restriction of Access to Land Standards			
	ADB Presentation (20 mins)	Irina Novikova, ADB		
	Questions, Answers & Discussion (60 mins)	Facilitator: Andrew Fransciscus, IRM, ADB Resource Persons: • Irina Novikova, ADB • Naning Mardiniah, Senior Safeguards		
		Officer (Resettlement), IRM, ADB		
10:30 – 10:40 am (10 mins)	Tea break			
10:40 am - 12:00 pm	Session 5. Standards for Safeguarding Indigenous Peoples			
	ADB Presentation (20 mins)	(Online) Tulsi Bisht, Senior Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB		
	Questions, Answers & Discussion (60 mins)	Facilitator: Andrew Fransciscus, IRM, ADB		
		Resource Persons: • Tulsi Bisht, ADB • Naning Mardiniah, IRM, ADB		
12:00 – 1:00 pm (60 mins)	Lunch break			
1:00 – 2:20 pm	Session 6: Standards for Labor and Working Conditions			
	ADB Presentation (20 mins)	Haidy Ear-Dupuy, Unit Head, NGO and Civil Society Center, ADB		
	Questions, Answers & Discussion (60 mins)	Facilitator: Joris G. Van Etten, Principal Portfolio Management Specialist, IRM, ADB		
		Resource Persons: • Bruce Dunn • Haidy Ear-Dupuy		







TIME	SESSION	RESOURCE PERSON	
2:20 – 2:30 pm (10 mins)	Tea break		
2:30 – 3:50 pm	Session 7. Country Safeguard Systems Directions in Revised Policy		
	ADB Presentation (20 mins)	Zehra Abbas, ADB	
	Questions, Answers & Discussion (60 mins)	Facilitator: Said Zaidansyah, IRM , ADB Resource Persons: • Zehra Abbas, ADB • Irina Novikova, ADB • Naning Mardiniah, IRM, ADB	
3:50 – 4:05 pm (15 mins)	Final Statement from Ministry of National Development Planning (BAPPENAS)	BAPPENAS Representative	
4:05 – 4:20 pm (15 mins)	Wrap Up and Next Steps	Bruce Dunn, ADB	
4:20 – 4:30 pm (10 mins)	Brief Event Evaluation	Event Organizer	











