In-country Consultation for the Safeguard Policy Review and Update with Civil Society Organizations



PROGRAM OF ACTIVITIES

01 December 2022 | 09:00 am - 05:00 pm 02 December 2022 | 09:00 am - 05:00 pm Pullman Hotel, Jakarta, Indonesia

TIME	SESSIONS	RESOURCE PERSON	
	DAY 1 (01 December 2022)		
9:00-9:10 am (10 mins)	Technical Announcements and Acknowledgement of Participants	Event Organizer	
9:10-9:20 am (10 mins)	Welcome Remarks	Jiro Tominaga, Country Director, Indonesia Resident Mission (IRM), ADB	
9:20 – 9:40 am (20 mins)	Session 1. Objectives of the Safeguard Policy Review and Update	(In-person) Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC), ADB	
9:40 - 11:00 am	Session 2(a). Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations		
	ADB Presentation (20 mins)	(In person) Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC, ADB	
	Questions, Answers and Discussion (60 mins)	Facilitator: Dr. Rimun Wibowo Resource Persons: Bruce Dunn, ADB Zehra Abbas, ADB	
11:00 - 11:10 am (10 mins)	Tea/Coffee Break		
11:10 am – 12:30 pm	Session 2(b). Safeguard Policy Directions and Recommendations for Social Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations		
	ADB Presentation (20 mins)	(Pre-recorded) Madhumita Gupta, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB	

TIME	SESSIONS	RESOURCE PERSON	
	Questions, Answers and Discussion (60 mins)	Facilitator: Dr. Rimun Wibowo Resource Person: Irina Novikova, Principal Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB	
12:30 – 1:30 pm (60 mins)	Lunch		
1:30 – 2:50 pm	Session 3: Stakeholder Engagement, Information Disclosure and Grievance Redress Mechanism		
	ADB Presentation (20 mins)	(Online) Zaruhi Hayrapetyan, Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB	
	CSO Views (60 mins)	Facilitator: Dr. Rimun Wibowo Resource persons: • Irina Novikova, ADB • Zaruhi Hayrapetyan, ADB	
2:50 – 4:45 pm	Session 4. Environmental Standards: (i) Pollution Prevention and Resource Efficiency; (ii) Health, Safety, and Security; (iii) Biodiversity and ADB Sustainable Natural Resource Management; and (iv) Cultural Heritage.		
	ADB Presentation (30 mins)	(In person) Zehra Abbas, ADB	
	Tea/Coffee Break (10 mins)		
	CSO Views (75 mins)	Facilitator: Dr. Rimun Wibowo Resource Persons: Bruce Dunn, ADB Zehra Abbas, ADB	
4:45 – 5:00 pm (15 mins)	Synthesis of Day 1	Facilitator: Dr. Rimun Wibowo	
	Announcements and Preview of Day 2	Event Organizer	







TIME	SESSIONS	RESOURCE PERSON	
DAY 2 (02 December 2022)			
9:00 - 9:20 am (20 mins)	Technical Announcements and Acknowledgement of Participants	Event Organizer	
9:20 - 11:30 am	Session 5. Land Acquisition, Resettlement and Involuntary Restriction of Access to Land		
	ADB Presentation (20 mins)	(In person) Irina Novikova, ADB	
	Small Group Discussion (40 mins)		
	Plenary Reporting (20 mins)		
	Responses and Plenary Discussion (50 mins)		
11:30 am - 01:30 pm	Lunch break		
01:30 – 03:30 pm	Session 6. Safeguards for Indigenous Peoples		
	ADB Presentation (20 mins)	(Online) Tulsi Bisht, Senior Social Development Specialist (Safeguards), SDCC, ADB	
	Small Group Discussion (40 mins)		
	Plenary Reporting (20 mins)		
	Responses and Plenary Discussion (50 mins)		
03:30 - 05:20 pm	Session 7. Labor and Working Conditions		
	ADB Presentation (20 mins)	(In person) Haidy Ear-Dupuy, Unit Head, NGO and Civil Society Center and Lead Labor and Working Conditions Working Group, ADB	
	Small Group Discussion (40 mins)		
	Plenary Reporting (20 mins)		
	Responses and Plenary Discussion (50 mins)		
05:20 - 05:30 pm (10 mins)	Wrap Up	Bruce Dunn, ADB	





