INDIA

Safeguard Policy Architecture and Policy Directions: In-country Consultation with Government Departments, Executing and Implementing Agencies



PROGRAM OF ACTIVITIES

23 November 2022

9:00 am - 1:30 pm (IND time) | 11:30 am - 4:00 pm (Manila time) The Metropolitan Hotel, New Delhi and Online (via Zoom)

TIME	SESSIONS	RESOURCE PERSON
9:00 - 9:05 am (5 mins)	Welcome Remarks	Ricardo Barba, Principal Safeguards Specialist, South Asia Department (SARD), ADB
9:05 - 9:15 am (10 mins)	Opening Remarks	Takeo Konishi, Country Director, INRM, ADB
9:15 – 9:35 am	Session 1: Objectives of the Safeguard Policy Review and Update This session will provide an overview of the approach and methodology for the policy update, broad feedback of stakeholders from regional consultations, and an overview of the proposed environmental and social policy standards.	
	ADB Presentation (20 mins)	Bruce Dunn, Director, Safeguards Division, Sustainable Development and Climate Change Department (SDCC), ADB
9:35 - 10:40 am	Session 2(a): Safeguard Policy Directions and Recommendations for Environmental Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback Phase 2 Regional Stakeholder Consultations This session will provide an overview of environmental safeguards, specifically on the following areas: (i) assessment and management of environmental and social risks; (ii) pollution prevention and resource efficiency; (iii) health, safety, and security; (iv) biodiversity and sustainable natural resource management; and (v) cultural heritage.	
	ADB Presentation (20 mins)	Zehra Abbas, Principal Environment Specialist, SDCC, ADB
	Questions, Answers and Discussion (45 mins)	Moderator: Dr. Prasad Modak

TIME	SESSIONS	RESOURCE PERSON
10:40 - 11:00 am (20 mins)	Screen Break (Short tea break)	
11:00 am - 12:05 pm	Session 2(b): Safeguard Policy Directions and Recommendations for Social Safeguards: Findings from Analytical Studies and Feedback from Phase 2 Regional Stakeholder Consultations This session will provide an overview of social safeguards, specifically on the following areas: (i) labor and working conditions; (ii) land acquisition and land use restriction; (iii) indigenous peoples; and (iv) stakeholder engagement and information disclosure.	
	ADB Presentation (20 mins)	Madhumita Gupta, Principal Social Development (Safeguards) Specialist, SDCC, ADB
	Questions, Answers and Discussion (45 mins)	Moderator: Dr. Prasad Modak
12:05 - 12:20 pm (15 mins)	Wrap Up and Closing Remarks	Bruce Dunn, ADB
12:20 - 12:30 pm (10 mins)	Announcement and Brief Event Evaluation	
12:30 – 1:30 pm (60 mins)	Lunch	









